Hlavní obsah

Prodlužme hraniční kontroly uvnitř Schengenu, píše do Bruselu šest zemí EU

Vídeň
Aktualizováno

Šest evropských zemí napsalo dopis Evropské komisi, v němž žádají prodloužení dočasných kontrol na vnitřních hranicích Schengenského prostoru, aby se mohl lépe monitorovat příliv migrantů. Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Rakousko a Švédsko si přejí prodloužit kontroly na hranicích o dalších šest měsíců, informoval server The Local.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Dánská policie kontroluje dopravu na hranicích s Německem.

Článek

„Požadujeme předložit návrh, který by umožnil těm členským zemím, které to považují za nezbytné, prodloužit nebo zavést dočasné pohraniční kontroly uvnitř Schengenu od 13. května,“ píší Evropské komisi ve společném dopisu Německo, Rakousko, Francie Belgie, Dánsko a Švédsko.

Podle agentury AFP by dopis měl být odeslán během pondělí.

Právě tyto země už dříve kontroly na hranicích uvnitř Schengenského prostoru zavedly, protože byly nejvíce postiženy uprchlickou vlnou. Současné opatření vyprší 12. května.

Komise to navrhne sama, řekla mluvčí

"Komise oznámila, že nejpozději k 12. květnu chce mít připravené rozhodnutí, které umožní prodloužení hraničních kontrol podle schengenského hraničního kodexu, tedy v evropském rámci," řekla reagovala mluvčí EK Mina Andreevová. Žádost členských zemí je podle ní podporou vlastních plánů komise a právě členské země budou nakonec o jejím návrhu rozhodovat.

Mluvčí připomněla zprávu komise o nedostatečné ochraně vnější unijní hranice ze strany Řecka. "Stále jsou nedostatky, které je možné odstranit, a kroky, které je nutné udělat. Právě na to je nyní čas tak, abychom mohli hraniční kontroly postupně zrušit nejpozději v listopadu," dodala Andreevová. Březnový plán komise počítá s prosincem letošního roku jako s měsícem, kdy se situace v schengenském prostoru vrátí do normálu, tedy kontroly na vnitřních hranicích skončí.

Bojí se přílivu běženců

O rozšíření hraničních kontrol minulý týden jednalo Rakousko a Německo. „Mohu potvrdit, že jsme o tom jednali s Evropskou komisí a s našimi evropskými partery,“ uvedl mluvčí rakouského ministerstva vnitra Karl Heiz-Grunböck. Reagoval na zprávu evropských médií, že několik zemí EU tlačí na prodloužení dočasných kontrol.

K prodloužení vyzvaly už na začátku ledna Švédsko, Německo a Dánsko. Na konci ledna Evropská komise uvedla, že by mohla souhlasit se zavedením hraničních kontrol až na dva roky.

Loni v září osm z 26 členských států Schengenského prostoru zavedlo pohraniční kontroly s cílem omezit a monitorovat příliv uprchlíků na základě pravidel EU, která umožňují státům obnovit kontroly za jistých okolností maximálně na dobu osmi měsíců.

Německu, které jako první zavedlo na svých hranicích kontroly, vyprší osmiměsíční limit v květnu. Pro Dánsko vyprší limit v září, pro Švédsko to bude již v červenci.

„Do Evropy stále přichází velký počet migrantů a my musíme hlídat, kdo vstupuje do naší země přes německo-dánskou hranici," uvedla dánská ministryně pro integraci Inger Stöjbergová, která plánuje strávit pondělí na hraničních přechodech Fröslev a Padborg.

Rakousko rozšířilo od pondělí kontroly na hranicích s Maďarskem. Policisté se objevili na hraničním přechodu Moschendorf-Pinkamindszent. Od 25. dubna provádí rakouští policisté namátkové kontroly automobilů na dálničním přechodu Hegyeshalom-Nickelsdorf a na přechodech v burgenlandských okresech Eisenstadt, Mattersburg a Oberpullendorf. Soustřeďují se především na kamióny, nákladní vozy a dodávky.

Foto: MTI

Rakousko rozšířilo kontroly na hranicích s Maďarskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám