Hlavní obsah

Má inteligenci vysypaného popelníku, řekl o Abdeslamovi jeho advokát

Brusel
Aktualizováno

Salah Abdeslam je pouhý „blbeček z Molenbeeku“, drobný kriminálník, který nabyl přesvědčení, že žije ve videohře. Nejedná se o žádného lídra, ale tupého následovníka. Bývalý advokát jediného přeživšího teroristy z Paříže Sven Mary se v rozhovoru pro francouzský list Libération rozhovořil o charakteru svého někdejšího mandanta.

Foto: TVbrussels, ČTK/AP

Salah Abdeslam na snímku ze srpna 2014

Článek

„Disponuje inteligencí vysypaného popelníku. Je úplně dutý. Dokonalý příklad generace Grand Theft Auto, která si myslí, že žije ve videohře,“ řekl advokát Mary.

S Abdeslamem se viděl zhruba osmkrát. Pokaždé s ním mluvil asi dvě a půl hodiny. O svém někdejším klientovi mluvil nebývale otevřeně.

„Zeptal jsem se ho, zda si přečetl korán. Odpověděl, že četl jeho interpretace na internetu. Pro slabomyslné je to perfektní, internet je maximum toho, co dokážou pochopit,“ nebral si servítky v rozhovoru pro Libération.

Abdeslam se podle policie v minulosti dopustil několika blíže neupřesněných drobných přečinů, které ho nakonec dostaly na měsíc do vězení. V letech 2009 až 2011 se živil jako mechanik v bruselské dopravní společnosti, odkud byl ale nakonec propuštěn kvůli špatné pracovní morálce.

Užíval si v Amsterdamu

To, jak se z drobného kriminálníka stane islámský fanatik, ale není jasné ani Marymu.

„Ještě před rokem a půl pařil v amsterdamských klubech. Napadá mě jediné vysvětlení - propaganda na internetu, která vyvolává dojem, že jsou muslimové oběťmi nespravedlnosti,“ zauvažoval.

Abdeslam ale může mít podle Maryho pro vyšetřovatele cenu zlata. „Spolupracuje, komunikuje, nevyužil svého práva nevypovídat. Bude zajímavé sledovat, co vyšetřovatelům řekne,“ dodal.

Chce spolupracovat

Šestadvacetiletý Abdeslam se měl podle policejní verze 13. listopadu odpálit v centru Paříže spolu s bratrem a dalšími atentátníky. Podle všeho se ale zalekl a utekl. Na masakru 130 lidí se tak přímo nepodílel. [celá zpráva]

Zadržen byl o čtyři měsíce později v Bruselu, jen několik dní před tamními teroristickými útoky, na jejichž přípravě se mohl také podílet. Jedna z vyšetřovacích verzí mluví o tom, že útočníci atentáty urychlili v obavě, že je Abdeslam pomůže odhalit.

Ve středu byl Abdeslam na žádost Paříže vydán do Francie. [celá zpráva]

Jeho nový advokát Frank Berton se již nechal slyšet, že se mladík hroutí a netrpělivě očekává možnost navázat spolupráci s francouzskými vyšetřovateli.

Související téma:

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Úřady Abdeslama ve středu navečer obvinily z terorismu, podílu na vraždách a z nedovoleného nakládání se zbraněmi a výbušninami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám