Hlavní obsah

V Sasku zadrželi skupinu podezřelou z útoků na běžence, v Česku nakupovala dělobuchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany
Aktualizováno

Německá policie zadržela v saském Freitalu pět lidí. Podezřívá je z útoků na ubytovny azylantů. Podezřelí podle prokuratury nakupovali v Česku silné dělobuchy.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Němečtí policisté

Článek

Gang, který si říká Skupina Freital, měl v ČR nakoupit nejméně sto kusů pyrotechniky. Konkrétně se jedná o petardy La Bomba a Viper.

Skupina byla založena v červenci loňského roku a podle magazínu Der Spiegel jsou její členové vyšetřováni i kvůli vytvoření krajně pravicového teroristického hnutí.

Vyšetřovatelé neberou její činy na lehkou váhu, o čemž svědčí fakt, že vyšetřování před pár dny převzala federální prokuratura.

Zátah ve Freitalu nedaleko Drážďan se uskutečnil v úterý brzy ráno. Zvláštní policejní jednotky prohledaly ve městě několik domů a bytů.

Věk zadržených, kteří jsou podezřelí mimo jiné z těžkého ublížení na zdraví a z pokusu o vraždu, se pohybuje v rozmezí 18 až 39 let. Vůdci této skupiny jsou již déle ve vyšetřovací vazbě, napsal Der Spiegel.

Magazín také uvádí, že terčem útoků byly azylové ubytovny ve Freitalu a v Drážďanech, drážďanská kancelář strany Levice a také auto freitalského radního.

Do Německa loni přišlo asi 1,1 miliónu migrantů a letos jich zatím dorazilo kolem 174 000. Řada Němců se vstřícnou uprchlickou politikou své vlády nesouhlasí a žádá uzavření hranic.
Ubytovny pro žadatele o azyl se navíc často stávají cílem žhářských útoků. Za loňský rok jich kriminalisté zaznamenali více než 800, což je čtyřikrát více než předloni. Za drtivou většinou z nich údajně stojí přívrženci krajní pravice.

Reklama

Výběr článků

Načítám