Hlavní obsah

Německý student měl vydírat českou vládu jedem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Švédsku je vyšetřován 27letý německý student, který je podezřelý z vydírání české vlády blíže neurčenou toxickou látkou, kterou získal přes internet. Informovala o tom v sobotu švédská média s odvoláním na prokurátora Henrika Södermana.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž, který je podle médií ve Švédsku od roku 2012 a studuje na vysoké škole v Uppsale, je podezřelý z obchodování s toxickými látkami na webu a také z pokusu vydírat české úřady. Podle Södermana se dopisem dožadoval peněz pod hrozbou, že bude rozesílat toxické látky.

Prokurátor odmítl sdělit detaily, ale uvedl, že o ricin v tomto případě nešlo. List Expressen napsal, že vyšetřování švédská policie zahájila loni na podzim po kontaktu s českou policií a že k vydírání došlo už v roce 2014.

Na případu podle deníku spolupracovala kromě českých a švédských policistů také německá policie a americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Švédská policie podezřelého zatkla tento týden už ve středu u něho doma a soud na něj v sobotu uvalil dvoutýdenní vyšetřovací vazbu. Muž podle jeho advokáta Bengta-Görana Hugosona veškerá obvinění odmítá.

Vyhrožovali s ebolou

V říjnu roku 2014 vyhrožoval zatím neznámý vyděrač rozšířením viru ebola v České republice. Případem se tehdy zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), podle médií chtěli vyděrači milión eur ve formě bitcoinů. Zda spolu případy souvisí, není zatím jasné. [celá zpráva]

Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová Novinkám řekla, že jde o případ, na kterém pracuje ÚOOZ. Nepotvrdila nicméně, že se vyšetřování týká právě viru ebola. „Nebudeme se k tomu blíže vyjadřovat. Tuto informaci nemohu potvrdit ani vyvrátit,” uvedla Nguyenová.

V listopadu a v prosinci 2014 dorazily také zásilky obsahující jedovaté látky na české velvyslanectví v Bratislavě a na ministerstva vnitra a financí v Praze. Úřadům v české metropoli byly zásilky odeslány ze Slovinska, zatímco na ambasádu přišla obálka s nebezpečným obsahem ze Švédska. K té se přihlásila skupina říkající si "Mstitel".

Reklama

Výběr článků

Načítám