Hlavní obsah

Výpravčí, který zavinil srážku vlaků v Bavorsku, si hrál na mobilu hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov
Aktualizováno

Výpravčí, který podle policie zavinil srážku vlaků v bavorském Bad Aiblingu s 11 mrtvými, je ve vazbě, napsal v úterý server týdeníku Focus s odvoláním na informace z prokuratury. Před neštěstím si na mobilním telefonu hrál hry, sdělili vyšetřovatelé.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Havarované vlaky u Bad Aiblingu

Článek

"Vzhledem k časové souvislosti je třeba vycházet z toho, že pozornost obviněného byla od kontroly křižování vlaků odvedena," uvedli vyšetřovatelé. Výpravčí je obviněn mimo jiné ze zabití z nedbalosti a z nebezpečných zásahů do provozu železnice.

Devětatřicetiletý muž nehodu zavinil, když pustil protijedoucí vlaky na jednu kolej. Vyšetřovatelům při svém zadržení přiznal, že krátce předtím si hrál na mobilu hry. Odmítl, že by byl tak rozptýlený, že by udělal tak fatální chybu.

Ukázalo se také, že kvůli věnování se mobilu vyslal vlakům špatný signál a následně při nouzovém volání na vysílacím přístroji zadal nesprávnou kombinaci kláves.

Vlakovému neštěstí předcházely dvě chyby výpravčího. Ten nejprve uvolnil jednokolejnou trať dvěma protijedoucím vlakům a poté, co si svůj omyl uvědomil, zmáčknul nesprávné nouzové tlačítko.

Nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za čtyři desítky let se stalo 9, února na lokální trati mezi Holzkirchenem a Rosenheimem. Několik vagonů po čelním nárazu dvou vlaků soukromého dopravce vykolejilo. Zahynulo jedenáct lidí a dalších 85 utrpělo zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám