Hlavní obsah

Němci chtějí irácké křesťany poslat zpátky do Česka

Berlín
Aktualizováno

Německo chce vrátit zpět do České republiky irácké křesťany, kteří tam nelegálně odjeli o víkendu, uvedla v úterý večer Česká televize. S odvoláním na spolkové ministerstvo vnitra televize uvedla, že tamní úřady nyní Iráčany, kteří tam požádali o azyl, identifikují a registrují a poté pošlou Praze oficiální žádost o jejich zpětné převzetí.

Foto: Prima FTV

Autobus s Iráčany, který byl 2. dubna zadržený v Německu.

Článek

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku v Česku odmítla azyl a v sobotu odjela v najatém autobusu z Okrouhlíku na Jihlavsku, kde byli ubytovaní, do Německa. Tamní policie je ale po pár kilometrech zadržela pro nelegální překročení hranic a požádala českou stranu, aby si je znovu převzala.

Domluvené jednání se ale nekonalo. Německá strana nejprve předání zrušila bez udání důvodu a až po české výzvě oznámila, že stáhla žádost o předání cizinců do ČR. Vysvětlila to tím, že všichni požádali v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prohlásil, že bude chtít od svého německého protějšku vysvětlení. Uprchlíci podle něj opustili Česko v rozporu se zákonem. Uvedl, že Německo tím, že Iráčany nevrátilo do Česka, potvrdilo argumenty o nesmyslnosti povinných kvót Evropské unie k přesídlování migrantů. Německý přístup mohou využít další uprchlíci, kteří už požádali o azyl v jiných evropských zemích, varoval v pondělí Chovanec.

Skončí v detenčním zařízení

Pokud Německo Iráčany vrátí do ČR, cizinecká policie je umístí v detenčním zařízení. Pak budou buď vráceni do země původu, nebo mohou znovu požádat o český azyl. Dokud ale migrantům důvodně hrozí v domovském státu nebezpečí, ČR je zpátky nesmí poslat bez toho, aby se sami chtěli vrátit.

O další budoucnosti programu přesídlení křesťanských uprchlíků do Česka bude ve čtvrtek jednat vláda. Iráčtí křesťanští uprchlíci přijeli do Česka v rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21. Dosud jich přiletělo 89, celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám