Hlavní obsah

Slovenští učitelé opět vyšli do ulic

Právo, ČTK, Ivana Vilček
Bratislava

V úterý, přesně měsíc po parlamentních volbách, vyšli slovenští učitelé opět do ulic. Žádají zvýšení mezd pedagogickým a odborným zaměstnancům o 140 eur (3 785 korun) letos a o dalších 90 eur (2 433 korun) od ledna 2017. Tyto požadavky předložili učitelé předchozí vládě a zopakovali je i po nástupu nového kabinetu, v jehož čele stojí opět Robert Fico (Směr).

Demonstrace učitelů na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Málokdy se věci ve školství pohnou kupředu, pokud jsou učitelé ticho a sedí doma,“ řekl na úvod bratislavského pochodu zástupce Iniciativy slovenských učitelů (ISU) Vladimír Crmoman. „Chceme, aby o nás vláda věděla, že pokračujeme a že jsme ve stávkové pohotovosti," dodal.

„Naše požadavky nebyly splněny, proto jsme tu,“ doplnil člen stávkového výboru Branislav Kočan.

Bratislavského pochodu od úřadu vlády k ministerstvu školství se zúčastnilo několik stovek učitelů i žáků. Protesty učitelů se v úterý konaly také v Košicích a v Ružomberku.

Nová vláda slíbila učitelům víc peněz

ISU dříve v tomto roce a v době předvolební kampaně požadovala výraznější navýšení platů učitelů a finanční injekci do školství. Naplnění těchto návrhů, které by si vyžádalo stamilióny eur, předchozí Ficův kabinet odmítl. Učitelé vzápětí vstoupili do stávky, kterou po třech týdnech ovšem přerušili, aniž dosáhli splnění svých požadavků.

Čtyři strany nové koaliční vlády slíbily, že stát bude na školství vynakládat více peněz. Konkrétní záměry dosud nepředstavily. Fico ještě před volbami řekl, že platy učitelů by do roku 2020 mohly stoupnout o čtvrtinu. Například největší odborové sdružení ve školství ale požaduje navýšení platů učitelů jednorázově o čtvrtinu již v příštím roce a pak další každoroční přilepšení pedagogům.

Učitelé na základních a středních školách na Slovensku vydělávají podle portálu Platy.sk v průměru 748 až 792 eur (20 200 až 21 400 korun), což je v porovnání s průměrnou mzdou v zemi o více než desetinu nižší plat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám