Hlavní obsah

Britský soud zakázal otci vodit syna do kostela, jeho muslimská matka si to nepřeje

– Londýn

Britský otec má zakázáno vodit svého syna do kostela poté, co chlapcova muslimská matka vyhrála kontroverzní soud. Otec je nepraktikující muslim, který si vytvořil bližší vztah s místní křesťanskou komunitou. S ženou se rozvedl loni. O případu v neděli informoval britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Otec, který se v Británii narodil pákistánským rodičům, byl podle listu navíc varován, že pokud nařízení poruší, bude mu odepřen k synovi přístup. Synovi také například musí vařit halal jídlo a ujišťovat ho, že „je normální muslimský chlapec, žijící podle muslimských pravidel.“

Muž si proti rozhodnutí podal minulý týden odvolání k Vrchnímu soudu. „Soudkyně se prostě bojí, aby nebyla označená za islamofobku,“ uvedl muž. „Chci, aby měl můj syn vyrovnaný život, ve kterém bude vystaven různým vírám a bude si moci sám rozhodnout, které náboženství přijme,“ dodal muž, jehož jméno list z právních  důvodů neuvádí.

Jeho exmanželka podle něj tvrdila, že jejich syn, kterého vychovávala k muslimské víře, by „mohl být zmatený“, pokud by byl vystavený jiným náboženstvím.

Vymývání mozku

„Můj syn je jí naočkovaný a jediná možnost, jak mu ukázat jiné věci, je vzít ho na jiná místa,“ myslí si otec. „Když mu neukážu jiné způsoby života, stane se z něj hloupá ovce. Chci aby viděl a poznal jinou kulturu,“ dodal.

Podle muže je chlapci vymýván mozek. Otci už prý říká, že je špatný člověk a že má černé srdce, protože nepraktikuje islám. „Láme mi to srdce, když mu bráním účastnit se aktivit s místními dětmi,“ zoufal si otec. „Je krmen stejnými lžemi, jako jsem byl já, když jsem byl malý. Tahle soudkyně byla příliš zaneprázdněna politickou korektností, že ignorovala můj vliv, jakožto milujícího otce,“ myslí si muž, který se bojí, že ho postupem času syn nebude chtít ani vídat.

Muž si matku svého syna vzal v roce 2003 a vedli „západní styl života“. To pro něj údajně bylo důležité, protože byl vychováván velmi striktně. Byl prý učen, že křesťané nemají srdce ani morálku a že pouze muslimové mají mírumilovnou víru a ostatní víry jsou zlé. Až když se začal stýkat s křesťany, pochopil prý, že je to nesmysl.

Dala se k islámu, aby mrtvý otec nezůstal v pekle

Ale jeho manželka, která se narodila v Pákistánu, začala praktikovat islám po smrti svého otce v roce 2007, když jí její matka řekla, že otec nectil víru, a proto skončil v pekle a zůstane tam, dokud se jeho dcera nestane oddanou muslimkou. Žena začala navštěvovat madrasu (náboženská škola při mešitě), nosit hidžáb a vyhýbat se křesťanským přátelům. Manžela opustila v roce 2013 a syna vzala s sebou. Otec chlapce vídá každý druhý víkend.

Soudní rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole jak mezi křesťany, tak i mezi právníky.

„Je to jistá forma justiční šikany,“ uvedla Andrea Williamsová, obhájkyně z Křesťanského právního centra a rozhodnutí soudu označila za napomáhání islámu. „Opačně by se to nestalo. Kdyby křesťanský rodič žádal, aby jeho dítě nemohlo chodit do mešity, bylo by spousta protestů a stížností kvůli islamofobii,“ dodala Williamsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám