Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil k útokům v Bruselu

– Káhira/Brusel • Aktualizováno

Radikální hnutí Islámský stát (IS) se podle zpravodaje ruské tiskové agentury TASS přihlásilo k úterním teroristickým útokům v Bruselu, které si vyžádaly nejméně 30 mrtvých a 200 zraněných. Informaci potvrdila skupina SITE, která monitoruje média islámských radikálů.

Foto: Profimedia.cz

Oběť atentátu na bruselském letišti Zaventem

Článek

K akci se hnutí Islámský stát přihlásilo v prohlášení pro agenturu Amak, která je blízká IS, uvedl káhirský zpravodaj TASS. Organizace Islámský stát  v prohlášení uvedla: „Bojovníci Islámského státu začali střílet uvnitř letiště Zaventem a pak odpálili své pásy s výbušninami." Další útok podle prohlášení podnikl ”mučedník” ve stanici metra Maalbeek. "Útoky si vyžádaly více než 230 mrtvých a zraněných," píše se ve zprávě agentury Amak.

"Atentáty (v Bruselu) byly provedeny na základě velmi rychlého plánování a rozhodnutí," píše se dále v prohlášení. Cílem byl podle islamistů Brusel jako hlavní město Belgie, "země, která je součástí mezinárodní koalice proti Islámskému státu".

TASS zmínil, že IS hrozí dalšími útoky.

Na twitterovém účtu, který je spojován s francouzskou buňkou Islámského státu, se krátce po explozích objevila série zpráv, podle které mají lidé po úterních útocích čekat v ulicích vojáky Islámského státu s kalašnikovy: „Vaše noční můra teprve začíná, druhá část plánu byla aktivována.“

Další zpráva pak zní: „Očekávejte ohňostroj blízko vás,“ přičemž je zakončená hashtagem #Allemagne, tedy Německo. Server heavy.com ale uvedl, že nelze potvrdit pravost těchto tweetů.

Bezpečnostní analytik Michael Horowitz na svém twitterovém účtu zveřejnil grafiku z účtu podporující Islámský stát oznamující, že se k teroristickým atentátům v Bruselu přiznal IS.

Zatím není potvrzené ani to, zda je prohlášení pro Amak pravdivé. Foreign Policy uvedla, že není jasné, zda atentáty byly skutečně dílem Islámského státu, i když na letišti byl útok spáchán v odletové zóny pro spoje do USA a ve stranici metra u sídel úřadů EU.

Útoky přišly po zadržení Abdeslama

Útok přišel poté, co belgická policie zadržela Islámského radikála Salaha Abdeslama, který se podílel na listopadových útocích v Paříži. Belgická policie po jeho zadržení pátrala po dvou dalších podezřelých, 24letém Najimovi Laachrauoiovi a 31letém Mohamedovi Abrinim a varovala, že stouplo riziko atentátů. Ukázalo se, že množství radikálů je mnohem vyšší, než se myslelo.

Belgické úřady prozatím uvedly, že za výbuchy na letišti a v metru stáli teroristé. V Bruselu probíhají razie, policie pátrá po pěti podezřelých, které identifikovala na kamerových záznamech. Dva lidi zadržela na nádraží Midi.

Útočníky mohli být právě oba zmínění. Belgický ministr zahraničí Didier Reynders v neděli uvedl, že Abdeslam vyšetřovatelům řekl, že plánoval v Bruselu nové útoky.

„Měl v úmyslu zahájit něco nového v Bruselu, protože jsme našli spoustu zbraní a odhalili jsme novou teroristickou síť soustředěnou kolem něj.”

Stopy DNA

Laachraoui údajně odcestoval do Sýrie v únoru 2013 a vrátil se do Evropy pod falešným jménem Soufiane Kayal, které použil v září, když cestoval s Abdeslamem do Maďarska.

Policie již dříve potvrdila, že Laachraouiho DNA byla nalezena na několika pásech s výbušninami při listopadových útocích v Paříži. Stopy jeho DNA byly pak odhaleny při pátrání v belgickém městě Auvelais a v bruselské čtvrti Schaerbeek.

Belgičan marockého původu Abrini byl Abdeslamovým kamarádem od dětství - jejich rodiny byly sousedy v bruselské čtvrti Molenbeek - a byl s ním spatřen krátce před atentáty ze 13. listopadu 2015.

Role Abriniho při pařížských útocích je stále nejasná; jeho příbuzní tvrdí, že v době útoků byl v Bruselu. Sám od atentátů v Paříži nebyl spatřen. Podle listu The Guardian se zřejmě podílel na plánování a logistice akcí.

Souvislost s Paříží?

Premiér Charles Michel prohlásil, že zatím nemá informace, že by dnešní události souvisely s teroristickými útoky v Paříži z loňského 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí a ke kterým se přihlásil IS. Ani u něj však není jasné, zda jej skutečně IS podnikl.

Expert na boj s terorismem Phil Mudd ale CNN řekl, že bruselský útok měl znaky atentátů Islámského státu. Podle něj IS a jeho příznivci přišli se vzkazem: „Nikdy nás nemůžete zastavit.“

O zapojení Islámského státu do útoků v Bruselu mluvil v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Cadena Cope španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. IS je podle něj schopný své teroristické buňky aktivovat ve velmi krátkém čase, žádné velké přípravy skupina prý činit nemusí: ”Stačí rozkaz a oni zaútočí.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám