Hlavní obsah

Nová slovenská vláda by měla být jmenována příští středu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nový slovenský kabinet by se měl ujmout vlády příští týden. Před odletem na summit Evropské unie v Bruselu to ve čtvrtek uvedl premiér a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Ve čtvrtek prý informoval prezidenta Andreje Kisku, že se dohodl se stranami Most-Híd, Síť a SNS na vytvoření koalice.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Staronový slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Prezident na základě těchto informací svolal ustavující schůzi parlamentu na 23. března 2016,“ uvedl Martin Lipták z tiskového odboru kanceláře prezidenta.

Po ustavující schůzi parlamentu podá vláda demisi a hlava státu jmenuje nový kabinet. Koaliční vláda musí do 30 dnů předstoupit před poslance s programovým prohlášením a získat důvěru nadpoloviční většiny parlamentu.

„Pokud ustavující schůze proběhne standardním způsobem a nebudeme svědky žádných provokací ze strany těch, kteří narušují tento demokratický postup při sestavování vládní koalice, po ukončení schůze parlamentu podá současná vláda demisi,“ řekl Fico. Nová koaliční by tak podle něj mohla vzniknout příští středu večer nebo ve čtvrtek ráno.

Rozdělení postů

Čtyři strany, které mají tvořit příští vládní koalici na Slovensku, se dohodly na rozdělení postů v nové vládě a ve vedení parlamentu. Jména nových ministrů ještě nebyla oznámena, dohodu musí o víkendu schválit stranické centrály. [celá zpráva]

Podle dohody obsadí strana Směr-sociální demokracie post premiéra, místopředsedy vlády pro investice a dalších sedm ministerských křesel.

Slovenská národní strana (SNS) obsadí ve vládě tři křesla, slovensko-maďarská strana Most-Híd dvě a strana Síť jedno křeslo. Směr obsadí ministerstvo vnitra, financí, zahraničí, hospodářství, práce, zdravotnictví a kultury. SNS bude mít ministra obrany, školství a zemědělství. Most-Híd ministerstvo spravedlnosti a životního prostředí a strana Síť ministerstvo dopravy. [celá zpráva]

SNS obsadí křeslo předsedy parlamentu. Předseda strany Andrej Danko novinářům potvrdil, že o druhou nejvyšší ústavní funkci se uchází on sám. Místopředsedy parlamentu budou zástupci stran Směr, Most-Híd a Síť. Čtvrtého místopředsedu nominuje opozice.

Nová koaliční vláda se bude v 150členném parlamentu opírat o podporu 81 poslanců. Koalice disponovala původně 85 hlasy. Tři poslanci strany Síť však ve čtvrtek oznámili, že stranu opouštějí a vládu nepodpoří. Stejný krok učinil rovněž jeden poslanec za stranu Most-Híd.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenské strany si rozdělily posty ve vládě

Čtyři strany, které mají tvořit příští vládní koalici na Slovensku, se ve středu dohodly na rozdělení postů v nové vládě a ve vedení parlamentu. Strana...

Výběr článků

Načítám