Hlavní obsah

Rusko stáhne ze Sýrie většinu sil do tří dnů, tvrdí velitel letectva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko dokončí stažení většiny svého vojenského kontingentu v Sýrii za dva, tři dny. V rozhovoru pro čtvrteční vydání listu Komsomolskaja pravda to řekl velitel ruského letectva Viktor Bondarev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Návrat ruských pilotů na základnu ve městě Primorsko-AchtarskVideo: Reuters

 
Článek

Bondarev uvedl, že jeho velení začalo organizovat stažení bezprostředně poté, co prezident Vladimir Putin v pondělí vydal příkaz. První letadla Sýrii opustila na druhý den.

Na dotaz, kdy bude dokončeno stažení hlavní části sil, odpověděl: „Myslím si, že to bude dokončeno velice rychle. Dnes, zítra. Úkol bude splněn do dvou, tří dnů“.

Ruské letectvo začalo útočit v Sýrii na podporu sil prezidenta Bašára Asada koncem září. Uvedlo, že podniklo 9000 náletů. Útočilo na veškerou opozici, později i na Islámský stát.

Foto: ČTK/AP

Ruští letci oslavují návrat ze Sýrie na základně Primorsko-Achtarsk.

Ve středu se do Ruska vrátila i skupina bitevníků Suchoj Su-25 doprovázená transportním letounem Il-76. [celá zpráva]

Prezident Putin v pondělí uvedl, že ukončení ruských bojových akcí v Sýrii by mohlo uspíšit uzavření mírové dohody. Britský list The Independent s odkazem na nejmenované západní diplomaty napsal, že zřejmě také nastal čas, kdy je Putin ochoten nechat Asada odejít, jak to požaduje Západ a některé arabské země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám