Hlavní obsah

Má šanci být novým slovenským premiérem a říká: Strop pro přijímání přerozdělovaných migrantů je nula

Právo, Ivan Vilček

Pokud neuspěje šéf levicového Smeru Robert Fico s pokusem sestavit novou slovenskou vládu, dostane šanci vést zemi jako premiér předseda druhé volebně nejúspěšnější strany Svoboda a Solidarita (12 %) Richard Sulík. Právu mj. řekl, jaké jsou jeho představy o řešení migrační krize.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík

Článek

Ve volbách zvítězila strana Směr – sociální demokracie, přičemž vy jste označil levicovou ideologii za přípustnou, leč pomýlenou. V čem vidíte onu pomýlenost?

V tom, že je postavena na přerozdělování, na sociálních balíčcích, na eurofondech, na množství daní a na rozdávání. Buďme upřímní – společnost nedokáže dlouhodobě vyžít ze sociálních balíčků a z vlaků zdarma. To, co potřebujeme, je ulehčit tvorbu hodnot. Ty, kteří jsou v naší společnosti tvořiví a snaživí, musíme ctít a hledat možnosti, jak jim ulehčit jejich snažení, nikoliv jim házet klacky pod nohy. To, co říkám, dělá pravice a to je podle mě jediné, co dokáže dlouhodobě fungovat.

Jste připraven stát se premiérem?

Ano, jsem připraven. A jdu do toho s odhodláním a s odvahou. Pokud Robert Fico vládu nesestaví, jdu do toho.

Máte ostatně za sebou už příslušná neformální jednání s činiteli některých pravicových stran…

Chci dosáhnout toho, aby se zbytečně nenatahoval čas. Slovensko nemůže zůstat dlouho bez vlády. Setkal jsem se s možnými partnery, abych vyslechl jejich představy. Budu-li mít pověření od prezidenta k sestavení vlády, budu jednat také s předsedou Slovenské národní strany Andrejem Dankem.

Směru kampaň s důrazem na migranty nevyšla, jenže i vy jste stejně tvrdý kritik nekontrolované migrace.

Shodujeme se s Ficem v základním postoji, ale on to přepálil v rétorice. Co to jsou za způsoby, že chce monitorovat všechny muslimy? To je nehoráznost. Na naší kandidátce byli tři muslimové. Jeden z nich je uznávaný lékař, žije na Slovensku 36 let, nikomu nikdy nic neudělal – a i jeho chtěli „monitorovat“? To je absurdní, to se hodí tak akorát k Robertu Ficovi. Navíc zaměstnávat 2500 nových policistů kvůli migrantům, kteří na Slovensku nejsou, no to je směšné.

Proti migraci je třeba zaujímat zásadní postoj, ale na politické úrovni v Bruselu. Tam je třeba stát si za svým. Fica podezřívám, že pokud bude dál premiérem, tak v Bruselu otočí. Vím moc dobře, jaký tlak dokáže Brusel vyvinout.

Řekl bych, že váš postoj k migrantům je někdy i tvrdší než Ficův.

Nebudu ale zaměstnávat žádné další policisty a nebudu monitorovat muslimy. Jasně a rezolutně oznámím všem v Bruselu, že nesouhlasíme s povinnými kvótami. V Bruselu jsou však hodně kreativní. Teď už to nejsou kvóty, ale kontingenty, denní kvóty, dohody o přijetí migrantů a podobně. Je třeba být opatrný. Občané SR se mohou spolehnout, že z této pozice neustoupíme. Je to také můj osobní postoj.

Která hranice by se teď vlastně měla chránit?

Jednoznačně makedonsko-řecká. Řekové budou mít problém, ale sami si ho způsobili. Dlouhá léta neplnili povinnosti vyplývající ze schengenské smlouvy. V listopadu 2009 spustila Evropská unie infringement (úkony kvůli neplnění povinností – pozn. red.). Nějaká komise na místě zjistila, že Řekové povinnosti vyplývající ze Schengenu naprosto neplní.

Atény to ignorovaly. Ale chybu udělala i zmíněná komise, když začala jednat až teď. Nedivím se, že některé evropské země podpořily Makedonii v tom, aby hranice s Řeckem uzavřela. Migranti se nyní pokoušejí proniknout ze schengenské země EU Řecka do neschengenské a nečlenské země Makedonie. Vždyť v Řecku není válka.

Někteří migranti ale skutečně utíkají před válkou. Těm by se nemělo pomáhat?

Určitě ano, ale ne tady. Ať Unie kompletně financuje uprchlické tábory v Turecku, v Libanonu nebo třeba i v Řecku. Nemusíme migranty rozmísťovat po celé Evropě.

Slovensko podalo na povinné kvóty na přijímání běženců žalobu. Nebudete ji chtít stáhnout?

Budu mluvit s lidmi, kteří žalobu vypracovali a podávali. Vyslechnu jejich názor i postoj jejich oponentů. Pak rozhodnu.

Maďarsko v této otázce vypsalo dokonce referendum. Uvažoval jste o něčem podobném?

Na Slovensku není takové referendum aktuální. To už považuji za vysloveně rozdmýchávání vášní. Nevylučuji, že to může dojít tak daleko, že referendum budeme potřebovat – to pokud budu pod příliš velkým tlakem Bruselu.

V německé televizi jste řekl, že horní hranice pro přijímání migrantů pro SR činí nulu.

Rakousko si stanovilo strop pro migranty – chtějí jich přijmout 37 500 ročně. Já říkám, že strop pro Slovensko je nula. Kdokoli však u nás podá žádost o azyl, musí vědět, že bude posouzena. Pokud azyl dostane, rádi ho přijmeme. Strop nula platí pro migranty v rámci přerozdělování. Ti mnohdy ani nemají doklady a je třeba je narychlo někam uklidit.

Vraťme se k vaší straně. Co obsahuje váš ekonomický program?

Hlavními body jsou rovná daň, odvodový bonus a liberální zákoník práce. Chceme z něho realizovat co nejvíc bodů. Pokud budou některé body pro naše partnery neprůchodné, tak se pustíme do jiných.

Jste pro zrušení evropských fondů?

Pro Evropu by bylo lepší, pokud by se všechny eurofondy zrušily. Rovněž dotace do zemědělství. Vždyť dotace likvidují naše zemědělství. Eurofondy zase způsobily velkou korupci a deformaci podnikatelského prostředí.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu.

RICHARD SULÍK (1968)

Narozen v Bratislavě. Ve věku 12 let s rodiči emigroval do Spolkové republiky Německo, kde studoval fyziku a později ekonomii na mnichovské Ludwig Maximilian Universität.

V roce 1991 se vrátil na Slovensko a začal podnikat. Byl spoluautorem daňové reformy z roku 2003: ta zavedla například rovnou daň.

Působil jako poradce ministra financí. V roce 2009 založil stranu Svoboda a solidarita (SaS). Po úspěchu ve volbách v roce 2010, kdy SaS získala přes 12 procent hlasů, se strana stala součástí vlády premiérky Ivety Radičové a Sulík byl zvolen předsedou parlamentu.

SaS však koncem roku 2011 odmítla podpořit účast SR v tzv. eurovalu. Radičová spojila hlasování o této otázce s hlasováním o důvěře kabinetu a vláda padla. V roce 2014 byl Sulík zvolen poslancem Evropského parlamentu. Mluví německy a anglicky. Je otcem čtyř dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám