Hlavní obsah

Konečně normální vztahy, komentuje setkání Sobotky a Seehofera bavorský tisk

Mnichov

Setkání českého premiéra Bohuslava Sobotky s jeho bavorským protějškem Horstem Seehoferem bylo ve znamení uvolněnosti a dokonce zábavy, což ještě před několika málo lety kvůli historickým sporům bylo nemyslitelné. V pátečním komentáři nazvaném Nezvykle normální host to napsal bavorský deník Oberbayerisches Volksblatt.

Foto: ČTK/AP

Předseda vlády Bohuslav Sobotka s bavorským premiérem Horstem Seehoferem v Mnichově

Článek

"Občas je i toto zpráva: Mezi Bavorskem a Českem panují nyní takřka normální vztahy," uvedl list. "Horst Seehofer stál v mnichovském paláci prince Carla pod gigantickým lustrem a na Bohuslava Sobotku se díval velmi spokojeně," dodal s tím, že jednání obou vrcholných politiků bylo mimořádně uvolněné a dokonce velmi zábavné.

"Před desítkou kamer následovala půlhodina vřelých diplomatických laskavostí a i u běženecké otázky působili předseda CSU (Seehofer) a socialista (Sobotka) dojmem, že mezi jejich postojem neprojde ani vlas," míní Oberbayerisches Volksblatt.

Pětkrát za dva roky

Deník připomněl, že někdejší bavorský premiér Edmund Stoiber se s ohledem na Němce vyhnané a vysídlené z někdejšího Československa pečlivě Praze vyhýbal, což ale před pěti lety právě Seehofer změnil, když se jako první předseda vlády této spolkové země do české metropole vydal. Odsunutím do pozadí sporu o dekrety prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě museli Němci opustit Československo, sleduje Seehofer politiku, která míří vpřed a nikoli zpět.

Foto: ČTK/AP

Premiéři Bohuslav Sobotka a Horst Seehofer

"Se stejným porozuměním pro reálnou politiku jel nyní za (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem či (maďarským premiérem Viktorem) Orbánem. Rozdíl je ale ten, že v případě Česka Seehoferovu cestu sotva někdo kritizuje," napsal Oberbayerisches Volksblatt s tím, že vztahy mezi Mnichovem a Prahou jsou lepší než kdykoli v minulosti.

Sobotka, jak hornobavorský list poznamenal, dokonce připomněl, že během uplynulých dvou let se sešel se Seehoferem popáté. V plánu je mezitím další setkání, a to v květnu, kdy se Seehofer chce v Praze zúčastnit otevření česko-bavorské zemské výstavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám