Hlavní obsah

Turecko pokročilo na cestě k bezvízovému režimu s EU

Brusel

Evropská komise v pátek ocenila větší úsilí Turecka vůči syrským uprchlíkům na svém území. Turecko tím podle zprávy komise pokročilo na cestě k uvolnění vízového režimu s EU.

Foto: Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout , Reuters

Tureckým prezident Recep Tayyip Erdogan s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem v Istanbulu

Článek

„Oceňuji úsilí, jež Turecko vynakládá v souvislosti s přílivem syrských uprchlíků, jemuž je bezprostředně vystaveno,” prohlásil eurokomisař pro migraci Dmitris Avramopulos, podle něhož jsou turecké úřady od podzimního summitu EU-Turecko angažovanější a rozhodnější.

Zpráva komise oceňuje zejména to, že Turecko umožnilo více než 2,5 miliónu uprchlíků ze Sýrie na svém území získat práci a usnadnilo přístup k veřejným službám včetně školní docházky. Současně zpřísnilo vízový režim a kontroly nově příchozích.

Bez víz do EU na podzim

Komise uvedla, že Turecko tak pokročilo k cíli uvolnění vízového režimu s EU, čehož by mohlo být dosaženo letos na podzim.

K tomu je ale podle komise ještě třeba, aby ubyl počet nevyřízených azylových řízení a Turecko lépe spolupracovalo se sousedními zeměmi, hlavně při přebírání osob. Také se má více zaměřit proti korupci a organizovanému zločinu.

Komise zprávu zveřejnila krátce po přijetí předsedy Evropské rady Donalda Tuska tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a tři dny před novým summitem EU-Turecko. Tusk zopakoval požadavek, aby Turecko významně omezilo příliv běženců do Evropy a od června začalo plně uplatňovat dohodu o zpětném přijímání uprchlíků. Unie také Turecku loni na podzim slíbila tři miliardy eur pomoci pro uprchlíky v příštích dvou letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám