Hlavní obsah

Zablokujeme vám vstup do EU, hrozí Řecko státům, které chtějí zahradit balkánskou cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Brusel

Řecko v úterý opakovaně varovalo země, které se přímo či nepřímo podílejí na snahách částečně uzavřít řecko-makedonskou hranici v zájmu oslabení přílivu uprchlíků. Pohrozilo, že státům, které chtějí vstoupit do EU, by mohlo jejich vstup vetovat. Členským zemím by Atény mohly blokovat například čerpání peněz z unijních fondů.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Afghánský uprchlík u hraničního plotu na řecko-makedonské hranici

Článek

„S některými z těchto států se v grémiích EU opět setkáme, když budou rozdělovány peníze na zemědělství nebo se budeme mít vyslovit pro jejich vstup," řekl v úterý řecký ministr pro migraci Janis Muzalas tiskové agentuře AMNA.

Na otázku, zda má kromě zemí V4 Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky na mysli také nečlenské státy Srbsko a Makedonii, Muzalas odpověděl: „Varování se týká všech států, které zaujímají velmi protiřecký postoj a chovají se nanejvýš rasisticky vůči migrantům."

O vetech hovořila i mluvčí řecké vlády Olga Gerovasiliová, aniž uvedla konkrétní země.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migrant odpočívá u pumpy v řeckého města Polikastro.

Makedonie, která chce vstoupit do EU, v pondělí uzavřela své hranice pro migranty z Řecka a teprve v úterý odpoledne je otevřela uprchlíkům ze Sýrie a Iráku. Na středu je ve Vídni plánována schůzka zemí, které leží na takzvané balkánské trase. Rakousko na ni nepozvalo řecké zástupce, proti čemuž řecké ministerstvo zahraničí ostře protestovalo.

Vídeňská schůzka je podle Atén prý "jednostranná a rozhodně není přátelským aktem", protože její účastníci se pokusí bez Řecka činit rozhodnutí, která se Řecka a jeho hranic přímo týkají.

Podle agentury Reuters Řecko odvezlo od severní hranice 450 migrantů.

Belgie zavádí kontroly na hranicích

Belgie ohlásila, že zavádí kontroly na hranicích s Francií. Obává se přílivu migrantů, kvůli schválenému francouzskému plánu postupně vystěhovat migranty z nelegálního tábora Jungle u Calais. Umožní to soudní rozhodnutí.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Migranti v táboře Jungle u Calais

„Už jsou na cestě sem,“ řekl podle BBC belgický ministr vnitra Jen Jambon: „Budeme střežit hranici na strategických místech vybraných a známých polici jako možné pašerácké stezky.“ Dodal, že na hranicích by mohlo být až 290 policistů. Podle něj bude opatření trvat tak dlouho, dokud bude potřeba.

Zdůraznil, že hranice nebude uzavřena, ale že se na ní budou dělat cílené kontroly. Nelegální migranti budou deportováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám