Hlavní obsah

Nasazení lodí NATO v Egejském moři vázne, Turci jsou proti vracení migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Operace lodí Severoatlantické aliance v Egejském moři, která je namířena proti pašerákům lidí do Evropy, se podle Atén komplikuje. S odvoláním na řecký deník Ta Nea to napsala agentura DPA. Turci totiž popírají, že by se s Evropskou unií a zbylými členskými zeměmi NATO dohodli na vracení migrantů odhalených na moři zpět do Turecka.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Loď řecké pobřežní stráže. Ilustrační foto

Článek

Mořská úžina mezi Řeckem a Tureckem patří k hlavním trasám, kterými se váleční uprchlíci, ale i ekonomičtí migranti dostávají na území Evropské unie. Ministři obrany členských zemí NATO proto předminulý týden kývli na žádost Řecka, Turecka a Německa, aby byly válečné lodě Aliance v Egejském moři nasazeny.

Jejich hlavním úkolem má být monitorování situace a poskytování informací o pohybu pašeráckých lodí řecké a turecké pobřežní stráži, jakožto i agentuře Frontex, jež střeží vnější hranice Evropské unie.

Jasný signál, který nevyšleme

„Lodě migrantů, které budou zachráněny plavidly NATO, budou poslány zpět do Turecka. Jde o to, vyslat jasný signál pašeráckým gangům,“ řekla v pátek agentuře DPA německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. A to se Ankaře nelíbí.

Řecká pobřežní stráž informovala, že jsou dosud lodě NATO v mezinárodních vodách a do oblasti mezi řeckými ostrovy a Tureckem se nikterak nepřibližují. Misi NATO vede námořní skupina 2 pod velením Německa. Ta sestává z pěti lodí – německé, kanadské, italské, řecké a turecké.

Související téma:

Foto: Novinky

.

V loňském roce po zmiňované trase připlul do Evropy více než milión lidí. Migrační vlna neustává ani letos. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky připlulo už 94 270.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám