Hlavní obsah

Komplikace pro Camerona: Londýnský starosta pro odchod Británie z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pozice britského premiéra Davida Camerona před plánovaným referendem o možnosti vystoupit z Evropské unie se výrazně komplikuje. Londýnský starosta Boris Johnson v neděli oznámil, že se přikloní k tzv. Brexitu. Podle ostrovních médií bude mít hlas konzervativního starosty významný vliv na řadu voličů.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnský starosta Boris Johnson

Článek

„Budu hájit volbu pro odchod (z EU), protože chci pro lid této země lepší dohodu, která by jim ušetřila peníze a vrátila jim kontrolu,“ oznámil Johnson v neděli odpoledne v narážce na dohodu, kterou Cameron v Bruselu dojednal v pátek. [celá zpráva]

Londýnský starosta prohlásil, že EU rozkládá britskou suverenitu a Unie se podle něj může vymknout demokratické kontrole.

„Po třiceti letech, co o tom jen píšeme, máme šanci něco udělat. Rád bych viděl nový vztah víc založený na obchodu a spolupráci,“ řekl také Johnson.

Cameronova dohoda na reformách, která byla schválena po vleklých jednáních v pátek pozdě večer lídry EU, pak podle něj nepřinese Británii významnou změnu jejího členství v bloku.

„Krok do neznáma”

Cameron v sobotu naopak vyzval své spoluobčany, aby v referendu hlasovali pro setrvání země v EU. Britský premiér své krajany varoval, že případný odchod z Unie bude „krokem do neznáma”. [celá zpráva]

Podle BBC Johnsonovo rozhodnutí bude vnímané jako silná vzpruha pro kampaň proti setrvání Británie v EU. Navíc je to i osobní prohra Camerona. Ten doufal, že přesvědčí své přátele i odpůrce ve straně, aby hlasovali pro setrvání království v Unii.

Johnson je považovaný za možného nového vůdce konzervativců a jeho nedělní rozhodnutí ho staví jasně proti současnému stranickému lídrovi Cameronovi.

Cameron v neděli varoval stoupence Brexitu, aby nepodléhali „iluzi nezávislosti“. „Možná budete mít pocit, že jste víc nezávislí, ale svůj osud budete řídit míň“, prohlásil Cameron v nedělním televizním diskusním pořadu Andrewa Marra.

Za Cameronovým rozhodnutím hájit setrvání v EU stojí i většina ministrů jeho kabinetu. Proti se jich postavilo šest.

Britové budou o případném vystoupení z osmadvacetičlenného bloku rozhodovat v plebiscitu 23. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám