Hlavní obsah

Putin nařídil bleskovou prověrku vojska u hranic s Ukrajinou

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil mimořádnou prověrku bojeschopnosti sil Jižního vojenského okruhu. Podle agentury TASS to v pondělí oznámil ministr obrany Sergej Šojgu. Prověrka se týká také některých výsadkových jednotek a dopravního letectva. Cvičení se týká sil u hranic s Ukrajinou, na jejímž východě byly obnoveny těžké boje se separatisty.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Cvičení začala v pět hodin ráno místního času. Mají prověřit připravenost jednotek na různé krizové situace.

„Zahájili jsme bleskové prověrky bojové připravenosti sil v jihozápadním strategickém směru,“ ohlásil Šojgu a dodal, že vojáci budou „vykonávat celou řadu úkolů“ včetně reakce na teroristickou hrozbu a další pohromy včetně živelních.

Prověřena má být také příprava vybraných jednotek vzdušných sil na případný nepřátelský útok a ochranu důležitých vojenských a státních zařízení.

Prověrka se rovněž týká jednotek Černomořského loďstva a Kaspické flotily.

Ukrajinská média poukazují, že cvičení probíhá u hranic s Ukrajinou v době obnovení bojů na Donbasu. Kyjev v pondělí ráno ohlásil, že separatisté za posledních 24 hodin zaútočili na 61 pozic armády. Zraněni byli čtyři vojáci, z toho tři výbuchu protitankové miny, na kterou najel armádní vůz. Ukrajinští vojáci zase podle TASSu kromě jiného v neděli večer útočili na předměstí Doněcku. Obě strany používají těžké zbraně, které zapovídá loňská dohoda z Minsku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám