Hlavní obsah

Slovenský prezident Andrej Kiska vstoupil do předvolební kampaně

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Založením webové stránky s názvem Veřejná objednávka vstoupil slovenský prezident Andrej Kiska do předvolební kampaně. Parlamentní volby se na Slovensku konají 5. března.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Hlava státu ze svých soukromých zdrojů financuje web, v němž vyzývá Slováky, aby si „objednali lepší školství a zdravotnictví“. Kiska tvrdí, že jeho jediným cílem je, aby lidé šli volit. „Dělám kampaň, aby šli lidé volit, aby si uvědomili, že nejhorší, co mohou udělat, je, že zůstanou doma,“ uvedl prezident.

„Slovensko potřebuje přidat. Pomozte mi vytvořit jednoznačnou veřejnou objednávku, aby politici cítili tlak a řešili věci, které je potřeba řešit,“ píše Kiska na svém webu. Jeho výzva se objevila ve chvíli, kdy část slovenských učitelů stávkuje a z nemocnic odešlo 540 zdravotních sester. Tamní média už delší dobu spekulují, že prezident zvažuje založení politické strany.

Favoritem nadcházejících parlamentních voleb je strana Směr-sociální demokracie současného premiéra Roberta Fica. Podle posledních průzkumů však její popularita klesá. Pokud by strana ve volbách zvítězila, Fico nebude schopen sestavit jednobarevnou vládu, jako v roce 2012. Nabízí se mu však koalice se Slovenskou národní stranou (SNS), která se po čtyřech letech s největší pravděpodobností vrátí do parlamentu. Směr už vládnul v koalici se SNS v letech 2006 až 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám