Hlavní obsah

Imigrace zničila Švédsko, říká matka mladé ženy ubodané na ubytovně

Právo, vpl
Stockholm

Matka 22leté humanitární pracovnice Alexandry Mezherové, kterou v pondělí ubodal ve švédském městě Mölndal v ubytovně pro neplnoleté běžence bez rodičů mladý uprchlík, nepochybuje, že na tragické smrti její dcery se podepsalo i chování švédských úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Alexandra Mezherová

Článek

Vodu na mlýn jí dodala také policie, jež sice z vraždy obvinila Júsufa Chalífa Núra, 15letého Somálce, současně však přiznala, že z těchto tří údajů nemusí pravdě odpovídat jediný. Tento „dětský utečenec“ může být dospělý a pouze předstíral, že je sirotek. [celá zpráva]

A vyšetřovatelé nemusejí ani znát jeho skutečnou totožnost včetně země původu. V ubytovně poblíž Göteborgu žije mládež od 14 do 17 let, avšak Chimene Mezherová, Alexandřina matka, má za to, že tito „sirotci“ často o svém věku lžou. „Dcera se starala o velké, silné chlapce, vlastně o dospělé muže. Pár jich tam bylo mladších než osmnáct, ale zbytek tvořili ti starší, mohli mít 23 až 24 let.

Úřady se nechaly obelhávat. Ať mi nikdo netvrdí, že nerozezná 15letého hocha od 25letého chlapa,“ řekla listu The Daily Telegraph.

„Vyprávěla nám, že tam má dva ze Somálska, nikdy však nemluvila o tom, že by s nimi byly nějaké potíže. Nikdy jsem od ní neslyšela, že se tam bojí pracovat. Myslím, že mě chtěla chránit, nechtěla mě vyděsit,“ popisuje dceřino působení mezi imigranty matka čtyř dětí, která do Švédska přišla v roce v roce 1991 z Libanonu.

Několik hodin před vraždou varoval Alexandru, absolventku psychologie, její přítel z ubytovny, že z kuchyně zmizel nůž. Nikdo to však neřešil. „Imigrace zničila Švédsko. Jen slepý nevidí, že jich přichází víc, než kolik může země přijmout. I děti, které si sem pustili, jsou kriminálníci,“ podotýká matka.

Varování, jež nikdo nevyslyšel

Potvrdila, že zažaluje úřady, protože škrty vedly k nedostatku zaměstnanců, takže ti zbývající museli často pracovat bez sebemenší ochrany. Inspektoři na to však sociální správu upozorňovali.

„Ani vedení ubytovny, ani radnice však stížnosti neposlouchaly. Bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného přihodí,“ řekl bývalý terapeut střediska. Víc utečenců a také víc násilí Počet násilných incidentů v azylových domech se zdvojnásobil: ze 148 v roce 2014 na loňských 322.

Do Švédska přišlo loni 35 tisíc dětí a mladistvých, čtvrtina a všech žadatelů o azyl. Třetina z nich ubytovny opustila a zmizela. Je zřejmé, že řada z nich o svém věku a původu lhala. Nejpočetnější vlna dorazila na podzim.

„Je to, jako by se u nás najednou objevilo tisíc nových školních tříd,“ řekl Morgan Johansson, ministr pro spravedlnost a přistěhovalectví. Podle švédských zákonů se o děti a mladistvé bez doprovodu musí postarat obec či město nejbližší místu, kde běženci vkročili na švédskou půdu. Zároveň automaticky získávají nárok na přednostní zacházení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám