Hlavní obsah

Francie prý žádá EU o nové sankce proti Íránu kvůli raketám

– Paříž • Aktualizováno

Francie požádala podle agentury AP Evropskou unii, aby zvážila vyhlášení nových sankcí proti Íránu kvůli jeho nedávným raketovým zkouškám. AP uvedla, že jí to sdělili dva nejmenovaní činitelé zemí EU. Agentura Reuters zase citovala své zdroje mezi diplomaty EU, včetně nejmenovaného francouzského činitele, kteří tuto informaci popřeli.

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání právě dorazil na významnou dvoudenní návštěvu Francie.

Článek

Ve Francii zahájil právě ve středu dvoudenní návštěvu íránský prezident Hasan Rúhání, který hovořil o nové kapitole ve vztazích s Evropskou unií po ukončení předchozích sankcí souvisejících s kontroverzním íránským jaderným programem.

Agentuře AP řekli dva činitelé z nejmenovaných zemí Evropské unie, že žádost přišla minulý týden na zasedání 28 ministrů zahraničí EU. To bylo dva dny poté, co EU a USA zrušily sankce proti Íránu výměnou za potvrzení OSN, že Írán zmrazil svůj jaderný program.

Reuters: Francie žádost nepodala

Ani francouzská vláda, ani Evropská unie nereagovala ve středu na dotaz AP, aby se k záležitosti vyjádřily. Oba činitelé, kteří informaci údajně převzali z druhé ruky od přímých účastníků jednání, hovořili jen pod podmínkou anonymity, protože nemají oprávnění veřejně informovat o této otázce.

Naopak podle Reuters Francie údajně takovou žádost nepodala. Podle francouzského diplomata se v danou dobu na setkání ani nenacházel ministr zahraničí Laurent Fabius.

AP ještě uvedla, že většina ostatních členů EU považuje francouzský návrh za kontraproduktivní vzhledem k úsilí o oživení politických a ekonomických vztahů s Íránem.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Rúhání se má ve čtvrtek ve Francii sejít s nejvyššími představiteli země, včetně prezidenta Françoise Hollandea. A vůbec nejdůležitějším bodem programu je podpis kontraktu na výrobu 114 evropských letadel Airbus pro Írán.

Reklama

Související články

Írán koupí 114 letadel Airbus

Írán potvrdil, že uzavře kontrakt na nákup 114 letadel od evropského výrobce Airbus. Smlouvu podepíše prezident Hasan Rúhání ve středu, kdy bude na oficiální...

Výběr článků

Načítám