Hlavní obsah

Turci zadrželi dvanáct univerzitních učitelů, kteří se postavili za Kurdy

Ankara

Turecká policie zadržela dvanáct univerzitních pedagogů, kteří se podepsali pod petici kritizující vojenskou operaci proti Kurdům. Prokuratura je nyní vyšetřuje pro podezření z podpory terorismu. Informovala o tom agentura Anadolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Petice, kterou podepsali i někteří akademici mimo Turecko, už má více než 1200 signatářů.

Turecká policie si v pátek přišla pro vyučující na univerzitě ve městě Kocaeli na severozápadě Turecka. Podle agentury Anadolu může brzy v rukou policie skončit i dalších devět pedagogů, jejichž zadržení už úřady rovněž nařídily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prokuratura v Istanbulu zahájila vyšetřování signatářů petice tento týden a ve čtvrtek rozhodla, že proti některým vznese obvinění kvůli protistátní činnosti a propagandě terorismu.

Petice zveřejněná v pondělí kritizuje postup turecké vlády proti kurdské menšině na jihovýchodě země. Armáda loni zahájila rozsáhlou ofenzívu proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK a co byly přerušeny oboustranné mírové rozhovory.

Ukončete masakry

Akademici v petici mimo jiné žádají, aby vláda ukončila "úmyslné masakry a deportace Kurdů a dalších lidí v regionu", a nazývají vládní operaci zločinem. Naléhají rovněž, aby se zástupci vlády vrátili k jednacímu stolu a řešili problémy s Kurdy mírovou cestou.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Proti signatářům petice ve čtvrtek ostře vystoupil prezident Erdogan, který je nazval "zrádci národa". Podle něj se podporovatelé petice postavili za teroristy z PKK.

Agentura Dogan uvedla, že stíhání nejspíše čeká všech dosavadních 1128 tureckých signatářů petice. V případě odsouzení by jim hrozilo až pět let vězení.

K petici se připojila i řada univerzitních pedagogů ze zahraničí, mimo jiné americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám