Hlavní obsah

Šéf mocné ruské vojenské rozvědky GRU náhle zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kreml oznámil v pondělí skon šéfa mocné vojenské rozvědky GRU Igora Serguna. Zemřel náhle ve věku devětapadesáti let. O příčině úmrtí nejsou známy žádné podrobnosti. Nekrolog vyšel podepsaný ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Igor Sergun

Článek

„Kolegové a podřízení Serguna znali jako pravého bojového důstojníka, zkušeného a kompetentního velitele, velmi statečného člověka a skutečného vlastence. Vážili si ho pro jeho profesionalitu, pevnost charakteru, čestnost a slušnost,” uvádí se v nekrologu.

Ze Sergunova života je známo jen málo podrobností, podle médií je jeho biografie státním tajemstvím. Do služeb vojenské špionáže vstoupil za sovětských dob už v roce 1984, od roku 1998 působil jako ruský vojenský atašé v albánské metropoli Tiraně.

Do čela Hlavní správy rozvědky ruského generálního štábu (GRU) byl postaven v roce 2011. Zemřel v hodnosti generálplukovníka.

GRU je hlavní výzvědnou službou ruské armády, jejím civilním protějškem je méně známá a operačně i personálně podstatně menší Služba vnější rozvědky (SVR).
GRU vznikla na popud Lva Trockého už za bolševické revoluce z roku 1917.
V současné době je podle západních zpravodajských zdrojů těžištěm operací GRU syrské bojiště, kde od konce září operuje i ruské vojenské letectvo.
Podle Kyjeva působí agenti ruské vojenské rozvědky v hojné míře i na východě Ukrajiny. Aktivní byla GRU zejména v první části povstání na Donbasu, na GRU byl napojen Igor Strelkov, který stál za ovládnutím Slavjansku.

Sergun byl od předloňské ruské anexe Krymu na sankčním seznamu Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám