Hlavní obsah

Vojáky NATO za nižší dávky: Polsko handluje s Británií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko by mohlo přistoupit na plán britské vlády omezit sociální dávky pro přistěhovalce z EU včetně Polska výměnou za to, že se Londýn zasadí o posílení vojenské přítomnosti NATO na území Polska a v širším regionu. Agentuře Reuters to řekl polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Článek

Šéf polské diplomacie na přímý dotaz, co by mohla Británie nabídnout za protislužbu, odpověděl, že Britové mohou nabídnout „něco v souvislosti s mezinárodní bezpečností“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Stále se považujeme za druhořadé členy NATO, protože ve střední Evropě nejsou, kromě rotujících jednotek, žádné významné spojenecké síly nebo obranná zařízení, což Rusům umožňuje hrát v tomto regionu svoji hru. Británie by mohla podpořit naše očekávání spojená s vojenskou přítomností spojenců na polském území,“ dodal Waszczykowski.

Polsko už dříve kvůli ruskému vměšování do dění na Ukrajině požádalo o rozmístění 5000 vojáků NATO na svém území. Severoatlantická aliance ale váhá s trvalým umístěním vojsk.

Vláda britského premiéra Davida Camerona požaduje po EU řadu reforem, jinak hrozí, že by Britové v referendu, jež se má konat do konce příštího roku, mohli rozhodnout o vystoupení své země z Unie. Jedním z Cameronových požadavků je návrh na čtyřleté omezení sociálních dávek pro pracovníky z EU. Poláci přitom tvoří jednu z největších přistěhovaleckých skupin.

Polský ministr zahraničí Waszczykowski k tomu dodal, že by Varšava neakceptovala, kdyby se toto omezení vztahovalo jen na osoby z určité země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám