Hlavní obsah

V Německu se pohybuje 12 lidí s pasy z centra Islámského státu

Berlín/Ženeva
Aktualizováno

Německé zpravodajské služby u malé skupiny migrantů na svém území odhalily falešné syrské cestovní pasy podobné těm, které se našly na místech pařížských teroristických útoků z 13. listopadu. S odvoláním na zdroj ze spolkové vlády o tom v úterý informoval německý deník Bild.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Uprchlík v Německu

Článek

Na území Německa se v současnosti nachází asi 12 lidí, kteří se prokázali pasy z padělatelské dílny ve východosyrském městě Rakka, které je baštou Islámského státu. Tyto cestovní doklady prý přitom vykazují stejné padělatelské postupy jako ty, které se nalezly u těl dvou sebevražedných atentátníků z Paříže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle deníku Bild němečtí zpravodajci v současnosti netuší, kde se majitelé falešných pasů nacházejí. Úřady prý nemají k dispozici ani jejich otisky prstů, které se u většiny příchozích běženců odebírají při registraci.

Už v neděli informoval německý deník Welt am Sonntag, že radikálové z organizace Islámský stát (IS) získali v Sýrii,  Iráku a  Libyi z úředních budov desetitisíce cestovních dokladů, pomocí nichž by se mohli islamisté pokusit dostat do Evropy. Před touto možností varoval o víkendu i šéf evropské agentury na ochranu vnějších hranic Frontex Fabrice Leggeri. [celá zpráva]

Falešné syrské pasy na jména Ahmad Muhammad a M. Mahmúd se našly u dvou sebevražedných atentátníků, kteří se 13. listopadu odpálili u stadiónu Stade de France na pařížském předměstí Saint-Denis. [celá zpráva]

Do Evropy letos přišel milión lidí

Do Evropy za letošní rok přišlo víc než milión migrantů a uprchlíků, oznámila v úterý Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). To je čtyřnásobně více než v minulém roce. Milióntý člověk podle ní přešel vnější evropskou hranici v pondělí.

Drtivá většina lidí přišla z Turecka do Řecka, bylo jich více než 800 tisíc. Z nich více než 455 tisíc uvedlo syrský původ, dalších 186 tisíc pak afghánský.

Téměř 3700 lidí se při plavbě přes moře utopilo.

Největší příliv uprchlíků zaznamenalo letos Německo, a to okolo miliónu. Velkou část z nich ale tvoří lidé z balkánských zemí, které jsou považovány za bezpečné, a tito lidé tudíž nemají na azyl v Německu nárok. V listopadu se počet nově příchozích snížil o více než polovinu na 73 500, uvedla německá policie.

Ultrapravice podpaluje ubytovny 

V Německu letos vzrostl čtyřnásobně počet útoků na ubytovny pro běžence, celkem jich bylo už 875. S odvoláním na informace Spolkového kriminálního úřadu (BKA) to uvedl nejčtenější německý deník Bild. Ve 148 případech se uprchlíci stali terčem fyzického násilí.

"Útoky na ubytovny pro žadatele o azyl nabraly děsivý rozměr. Počet násilných trestných činů vůči jednotlivým běžencům je proti loňsku pětinásobný, počet žhářských útoků na ubytovny dokonce třináctinásobný," řekl Bildu šéf BKA Holger Münch.Podle něj u 90 procent útoků je jasný krajně pravicový motiv: "Stále více zjišťujeme, že krajně pravicová scéna zneužívá obavy obyvatelstva a snaží se přispět k další radikalizaci proti žadatelům o azyl, cizincům a muslimům."

Reklama

Související články

Deportace v Německu nabírají na obrátkách

Jednotlivé spolkové země z Německa letos deportovaly dvakrát více neúspěšných žadatelů o azyl než loni. Do konce listopadu jich bylo vykázáno 18 363, zatímco...

Výběr článků

Načítám