Hlavní obsah

EU prodlouží sankce proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Velvyslanci členských zemí Evropské unie v pátek odpoledne schválili půlroční prodloužení evropských hospodářských sankcí proti Rusku. Uvaleny byly loni kvůli ukrajinské krizi. Plyne to z informací ČTK získaných z diplomatických kruhů.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Sankce jsou zaměřeny proti velké části ruské ekonomiky, cílí zejména na bankovní sektor, ropný a obranný průmysl. Rusko v odvetě zakázalo dovoz některých druhů evropského zboží.

Páteční rozhodnutí velvyslanců mohou jednotlivé členské země EU ještě písemně zvrátit, čas na to mají do pondělního poledne. Jinak budou sankce, které by bez prodloužení končily na konci ledna, trvat do konce července příštího roku.

Evropská unie zrušení sankcí váže na vyřešení situace na východě Ukrajiny a podmiňuje to plným prosazení mírových dohod z Minsku.

O rozruch se před několika dny postarala Itálie, která požádala o odklad rozhodnutí sankce prodloužit. Italové chtěli, aby se o věci rozhodlo až po unijním summitu. Na summitu samotném ale dávali diplomaté jednoznačně najevo, že v otázce prodloužení sankcí panuje mezi státy osmadvacítky shoda. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám