Hlavní obsah

Evropská komise doporučila zrušit víza pro Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise v pátek doporučila zrušit vízovou povinnost pro občany Ukrajiny a Gruzie. Naopak se má ponechat pro obyvatele Kosova. V Bruselu to podle tiskových agentur oznámili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a eurokomisař pro vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos. Šéf kosovské diplomacie Hashim Thaçi v hněvivé reakci toto rozhodnutí označil za „nekompetentní a urážlivé”.

Článek

Kyjev i Tbilisi podle představitelů EU splnily podmínky nezbytné pro zrušení víz. Pokud jde však o Kosovo, Priština musí ještě odstranit nedostatky v osmi oblastech. Teprve potom bude možné podle EK takové doporučení dát.

Vlády Ukrajiny a Gruzie na zrušení vízové povinnosti při cestách svých spoluobčanů do Evropské unie čekají netrpělivě už delší dobu. Rozhodnutí EK je považováno za ocenění jejich reformního úsilí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aby doporučení zrušit vízovou povinnost dosáhly, musely obě země své systémy ochrany dat a pasové předpisy přizpůsobit standardům EU. Podmínkou bylo rovněž zajistit bezproblémovou spolupráci v případech trestního stíhání.

Problémy s kosovskými migranty

V případě Kosova musí nicméně Priština ještě splnit několik požadavků a také zajistit, aby se neopakoval migrační exodus Kosovanů do unie.

Rozhodnutí komise nedoporučit zrušení víz pro Kosovo - o němž věděl předem, jaké bude - důrazně kritizoval kosovský ministr zahraničí Hashim Thaçi.

„Považuji to za závažnou provokaci, za výsledek nekompetentnosti a za nedostatek politické vůle bruselského vedení. Je to přímo urážka občanů Kosova,” prohlásil už při čtvrtečním zasedání kosovského parlamentu podle serveru BalkanInsight.

Podle kosovské televizní stanice Kosova Klan od začátku loňského roku vycestovalo z Kosova kvůli nezaměstnanosti a chudobě kolem 110 000 obyvatel, přičemž jen kolem 16 000 se dosud vrátilo.

Zejména od druhé poloviny roku 2014 do počátku letošního roku se tato migrační vlna zaměřila na země Evropské unie a polevila až teprve po zpřísnění azylových předpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám