Hlavní obsah

Migrační krize je historická zkouška, kterou EU zvládne, věří Merkelová

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí na sjezdu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Karlsruhe vyjádřila přesvědčení, že Evropská unie v současné migrační krizi obstojí. Situaci označila za historickou zkoušku pro EU. Zdůraznila však, že je třeba pracovat na snížení počtu běženců, kteří do EU i do Německa přicházejí.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Evropa ve svých zkouškách vždy obstála a já věřím, že tomu tak bude i nadále. My k tomu přispějeme,” řekla Merkelová.

Zároveň upozornila, že řešení uprchlické krize bude mimořádně náročné, bude vyžadovat trpělivost a evropskou i mezinárodní spolupráci.

Kancléřka ale zdůraznila, že Německo v poválečné historii už prokázalo, že dokáže zvládnout náročné úkoly, připomněla přitom poválečnou obnovu země a sjednocení v roce 1990.

„I tak silnou zemi jako Německo ale dlouhodobě přetíží vysoký počet uprchlíků,” uvedla však Merkelová v souvislosti s tím, že do země podle oficiálních údajů už přišlo přes milión běženců. Podle ní je třeba počet přistěhovalců výrazně snížit. Merkelová proto vyzvala k posílení ochrany vnějších hranic EU a k posílení spolupráce s Tureckem. Přímo v Německu je podle ní nutné důsledně vracet do země původu všechny neúspěšné žadatele o azyl.

Reklama

Související články

Spokojenost s německou vládou roste

Bez ohledu na přetrvávající migrační krizi opět roste podpora německé vládě. V průzkumu televize ARD s ní vyslovilo spokojenost 48 procent dotázaných, což je...

Výběr článků

Načítám