Hlavní obsah

Další turecká loď nám odmítala uhnout v Černém moři, oznámili Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusové hlásí další problém s Turky. Loď plující pod tureckou vlajkou měla v Černém moři odmítat uhnout konvoji ruských plavidel a hrozila srážka. Ruské vojenské čluny nakonec donutily tureckého kapitána změnit kurz. Vztahy mezi Moskvou a Ankarou prudce ochladly po sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Při přemísťování vrtného zařízení překřížila kurz konvoje plavidel neidentifikovaná obchodní loď plující pod tureckou vlajkou. Nehledě na mezinárodní pravidla a normy mořeplavby loď neuhnula z kurzu konvoje, čímž úmyslně vytvořila havarijní situaci. Radiové spojení kapitán turecké lodi nenavázal, na výzvy neodpovídal," tvrdí společnost Černomorněftěgaz.

Dodala, že následně hlídková loď ruských pohraničníků a plavidlo ruského námořnictva přinutily tureckou loď změnit kurz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Nakonec se tak podařilo do ruských teritoriálních vod dopravit dvě vrtné soupravy z naleziště, které se nacházejí asi 150 kilometrů od anektovaného Krymu. Přemístění velice drahých vrtných souprav do ruských vod se odehrálo „v souvislosti se složitou mezinárodní situací".

Střelba pro výstrahu

Ruská válečná loď Smětlivyj v neděli v Egejském moři střílela na výstrahu, aby zabránila kolizi s tureckým rybářským plavidlem. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že turecké plavidlo nereagovalo na první varování, ale po vypálení střel prudce změnilo kurz a proplulo ve vzdálenosti 500 metrů od ruské lodě. [celá zpráva]

Turecký vlastník rybářské lodi podle serveru Newsru.com celý incident popřel: žádnou střelbu údajně neslyšel a k ruské lodi se nepřiblížil.

Rusko-turecké vztahy jsou těžce poznamenány leteckým incidentem, při němž Turecko v listopadu sestřelilo na syrsko-turecké hranici ruský bombardér, který podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to ale popírá, zavedla protiturecké sankce a obvinila Ankaru z podpory teroristického Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám