Hlavní obsah

První pumový atentát v Řecku od výhry levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Před kanceláří řeckého podnikatelského svazu v centru Atén vybuchla v úterý ráno bomba. Exploze rozbila okna, nikdo nebyl zraněn, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroj. Útok se připisuje krajní levici. Jde o první pumový atentát od nástupu levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Pyrotechnici na místě exploze v Aténách

Článek

Nálož byla vybavena časovačem a umístěna v batohu blízko vchodu do kanceláří svazu podnikatelů. Vybuchla zhruba ve 3:30 místního času (2:30 SEČ). Anonym volal novinám zhruba 30 minut před výbuchem, řekl policejní úředník, který nechtěl být jmenován, agentuře Reuters.

Podle svědků bylo na ulici v jedné z nejrušnějších částí centra Atén, která se nachází nedaleko parlamentu, vidět sklo z rozbitých oken. Policie uzavřela dva bloky kolem budovy a oblast zkoumali pyrotechnici.

Útoky na banky, politiky, novináře a podnikatele nejsou v Řecku nic neobvyklého. Země má dlouhou historii politického násilí a utápí se v nejhorší hospodářské krizi za několik desetiletí. Útoky provizorními bombami a žhářství se v Řecku množí od roku 2010, kdy země začala zavádět první neoblíbená úsporná opatření. Je to však první podobný útok od ledna, kdy se k moci dostal levicový premiér Alexis Tsipras. [celá zpráva]

Ten ale pod tlakem věřitelů musel přijmout další úsporná opatření, i když sliboval, že tlak na občany se zmírní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám