Hlavní obsah

Omezte počet migrantů, žádají vládu němečtí Židé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí Židé žádají vládu o omezení počtu běženců přicházejících do země. Podle nich mnoho uprchlíků pochází z kultur, v nichž je pevně zakořeněna nenávist k Židům. Pokud se počty běženců nesníží, bude stále těžší obhájit ve společnosti německé hodnoty, řekl deníku Die Welt předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster.

Foto: Profimedia.cz

Předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster (vlevo) s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

„Mnoho běženců prchá před terorem Islámského státu a chce žít svobodně a v míru. Zároveň ale pocházejí z kultur, jejichž pevnou součástí jsou nenávist vůči Židům a netolerance,” řekl Schuster.

„Nemyslete přitom jen na Židy, myslete i na rovnoprávnost žen a mužů nebo na zacházení s homosexuály,” dodal.

Podle něj není netolerance svázaná s islámem jako takovým, ale je součástí arabské kultury. „Tady nejde o náboženský problém, ale o problém etnický,” řekl Schuster.

Integrace, integrace

Podle předsedy Ústřední židovské rady je nutné, aby se běženci integrovali do německé společnosti. Pokud ale budou jejich počty příliš vysoké, bude podle Schustera stále obtížnější přesvědčit je o německých hodnotách a přimět je, aby tyto hodnoty dodržovali.

Schuster se proto vyslovil pro stanovení pevné horní hranice pro počet lidí, které může Německo přijmout. „Dříve nebo později se bez takové horní hranice neobejdeme,” prohlásil.

Až půldruhého miliónu uprchlíků

V Německu už letos bylo zaregistrováno 900 000 běženců, podle neoficiálních údajů může do země za celý rok přijít až 1,5 miliónu lidí.

Stanovení horní hranice pro počet přicházejících uprchlíků ale v pátek znovu odmítla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je možné dosáhnout snížení počtu běženců jen na mezinárodní úrovni.

Merkelová prosazuje kvóty pro rozdělení běženců mezi země Evropské unie, posílení ochrany vnějších hranic Unie a jednání s Tureckem, přes jehož území nyní do EU většina uprchlíků přichází.

Reklama

Výběr článků

Načítám