Hlavní obsah

Vrazi z Bataclanu počítali s tím, že uniknou

Právo, vpl

Dva ze tří členů komanda, které vraždilo střelbou z kalašnikovů v pařížském klubu Bataclan, počítali, že z místa uniknou k další akci. Neměli zjevně v úmyslu odpálit si na těle výbušninu a zemřít, upozornil podle televize RTL Christophe Molmy, velitel policejní brigády BRI.

Foto: Reuters

Opuštěná bota na ulici blízko pařížské koncertní haly Bataclan

Článek

„Skryli se v místnostech s technickým zázemím. Nepočítali s tím, že budou muset aktivovat výbušninu, měli ji jen jako poslední pojistku pro případ krajní nouze. Mám za to, že předpokládali, že klub opustí, aby mohli udeřit jinde,“ vysvětlil Molmy.

Způsob, jímž útočníci aktivovali výbušninu ve vestách, svědčí podle něj spíš o momentálním kroku v krizi, než o promyšleném záměru. „Před tím se jim totiž nabízelo nemálo příležitostí odpálit se a usmrtit tak víc lidí – policistů i rukojmích,“ dodal Molmy.

Policisté zkraje zakopli

Jak k odpalu vest došlo? Rekonstrukce ukázala, že dva policisté, kteří do klubu sestupovali jako první, přehlédli nízký schod a zakopli. Jeden z nich při pádu nicméně stačil zahlédnout stín na konci chodby – a vystřelil po něm. Střelba teroristu zaskočila, takže aktivoval nálož ve vestě v domnění, že k nim už proniklo policejní komando při klíčové zteči.

Odborníci oceňují, jak si policisté počínali. „Byla to velice náročná a nebezpečná operace – mimo jiné proto, že se odehrála ve staré, ne příliš prostorné budově s množstvím koutů, schodišť, výklenků a malých místností, jež se dají použít jako úkryty. Jednotka to zvládla bravurně,“ shrnul Gérard Didandier, bývalý příslušník elitního komanda RAID a dnes majitel bezpečnostní agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám