Hlavní obsah

Dva atentátníci od pařížského stadionu přišli s běženci přes Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva z útočníků v Paříži, kteří se minulý pátek odpálili před stadionem Stade de France, přišli do Evropy teprve před pár týdny. V Řecku se registrovali mezi běženci. V pátek to uvedla pařížská prokuratura.

Foto: UNCRETIDED, ČTK/AP

Jeden z atentátníků se v Řecku registroval na jméno Ahmad al-Muhammad.

Článek

Oba džihádisté přišli do Řecka ve stejný den, jelikož jim Řekové 3. října odebrali otisky prstů. Podle těch byli nyní oba muži identifikováni.

Vyšetřovatelé už v pondělí oznámili, že jeden z atentátníků přišel z Řecka. Prokázal se syrským pasem na jméno Ahmad Muhammad. Podle dokladu se narodil 10. září 1990 v Idlíbu. Tento pas byl ale pravděpodobně padělaný, neboť Srbové tento týden zadrželi muže, který se hlásil s naprosto stejným pasem, pouze fotografie byla jiná.

Jméno druhého muže, který byl nově identifikován, úřady nesdělily.

Také třetí atentátník ovšem údajně pobýval v Sýrii a bojoval tam za Islámský stát. Jedná se o dvacetiletého Francouze Bilala Hadfiho.

BEZ KOMENTÁŘE: Video, které má zachycovat teroristu s pasem na jméno Ahmad al-Muhammad

Média už dříve informovala, že první atentátník Muhammad prošel v rychlém sledu osmi zeměmi přes Srbsko, Maďarsko a Německo. [celá zpráva]

Cestu přes Řecko využíval i strůjce teroru v Paříži Abdelhamíd Abaaoud. [celá zpráva]

Řecko je evropskou vstupní branou pro migranty z Blízkého východu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám