Hlavní obsah

Peace for Paris. Kresba mladého umělce se stala symbolem soucitu a solidarity

Paříž/Londýn

Stovkám tisíc vyděšených a truchlivých příspěvků, které po pátečních teroristických útocích v Paříži zaplavily sociální sítě, se jeden vymyká. Jednoduchá kresba mladého francouzského umělce vyobrazující Eiffelovu věž v symbolu míru, kterou mladý francouzský umělec Jean Jullien umístil na Facebook a Twitter, se rychle stala symbolem soucitu a solidarity s otřesenou Francií.

Foto: Jean Jullien

Peace for Paris

Článek

„Šlo o okamžitou, intuitivní reakci. Normálně kreslím obrázky, které lidi rozesmívají. Tentokrát jsem ale potřeboval vyjádřit to, co mě a všechny ostatní tolik šokovalo. Šlo mi o to sdílet touhu po míru a solidaritě, s níž musíme čelit takovéhle tragédii,“ vysvětlil umělec žijící v Londýně britskému serveru The Telegraph.

Desítky tisíc sdílení

Kresbu Peace for Paris už na Facebooku sdílelo přes 45 tisíc lidí a na Twitteru jej přeposlalo víc než 25 tisíc uživatelů.

Jean Jullien při své tvorbě

Autorství kresby Peace for Paris bylo původně mylně přisuzováno jinému umělci z Bristolu, který je znám jako Banksy. Kdosi s falešným twitterovým účtem totiž symbol sdílel. Ukázalo se však, že Banksy nepoužívá Twitter ani Facebook a média pak vypátrala skutečného autora.

Bylo to míněno k propagaci míru v Paříže a všude na světě.
Jean Jullien, autor kresby Peace for Paris

Jeanovi Jullienovi ale o přiznání autorství nešlo. Peace for Paris prý nekreslil proto, aby se proslavil. „Nešlo mi o to, abych se zviditelnil, něco prodal nebo něčeho dosáhl. Bylo to míněno k volnému šíření, k propagaci míru v Paříži a všude na světě,“ vysvětlil.

Tweet, který oblětěl svět

Za normálních okolností by odezva francouzského umělce samozřejmě těšila, v této souvislosti z ní prý ale radost mít nemůže. „Přál bych si, abych mohl říct, že je to skvělý pocit, za těchto okolností to ale nejde. Jsem šokovaný, naštvaný a smutný,“ dodal Jean Jullien.

Oficiální počet obětí zůstává 129, napsala BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se tak informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé.

Reklama

Související články

Paříž byla v sobotu večer nezvykle tichá

V pařížských ulicích vládlo v sobotu večer nezvyklé ticho. Chodníky stejně jako zahradní restaurace zely prázdnotou. Vyšli si jenom ti, kteří se nechtějí...

Výběr článků

Načítám