Hlavní obsah

Kvůli útokům nesmíme začít odmítat migranty, řekl Juncker

– Antalya • Aktualizováno

Země Evropské unie by neměly začít odmítat uprchlíky v reakci na útoky v Paříži. Na okraj summitu zemí G20 v Turecku to v neděli řekl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Šéf Evropské komise Jean Claude Juncker

Článek

Podle něj není potřeba, aby osmadvacítka nějak měnila svůj přístup k řešení migrační krize. Juncker také zdůraznil, že pachatelé atentátů nebyli uchazeči o azyl, ale zločinci.

„Neměli bychom směšovat dvě různé kategorie lidí přicházejících do Evropy,“ řekl Juncker. „Ten, kdo je zodpovědný za útoky v Paříži... je zločinec a ne uprchlík nebo žadatel o azyl,“ doplnil předseda EK v souvislosti se zatím prvním identifikovaným útočníkem, kterým byl 29letý Francouz.

„Chtěl bych vyzvat ty v Evropě, kdo se snaží měnit přijatou migrační agendu, aby ji brali vážně a nepodléhali zjednodušeným reakcím, které se mi nelíbí,“ uvedl dále Juncker. Podle něj se nyní sice unie bude potýkat s určitými obtížemi, není to prý ale důvod měnit základní postoj k řešení migrační krize.

Nepotvrdila se tak informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé.

Polsko dalo v sobotu ústy svého designovaného ministra pro evropské záležitosti Konrada Szymańského najevo, že po pařížských útocích nevidí politickou možnost, jak splnit rozhodnutí Evropské unie o rozdělení uprchlíků podle kvót. „Polsko si musí zachovat úplnou kontrolu nad svými hranicemi, nad azylovou a migrační politikou,“ napsal příští ministr na serveru Polityce.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám