Hlavní obsah

S uprchlíky mohou do Evropy proudit i teroristé. Německá tajná služba chce větší kontrolu

Berlín
Aktualizováno

Při zvládání tisíců běženců, kteří míří do Evropy, by mělo Německo zavést „řádné procedury“. V rozhovoru pro nedělní vydání německého regionálního tisku to prohlásil předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Reagoval tak na páteční masakr v Paříži, při němž teroristé zabili 129 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen

Článek

"Není vyloučeno, že s uprchlíky přicházejí do země i teroristé, i když to považujeme za méně pravděpodobné," konstatoval šéf německé kontrarozvědky. "Pro bezpečnostní složky je důležité, aby byly zavedeny řádné procedury při vstupu do Německa a při uplatňování azylového práva," řekl Maassen.

Šéf BfV uvedl, že uprchlická trasa ze Sýrie a Iráku přes Turecko, Řecko a Balkán je mimořádně nebezpečná. "Pro osoby s bojovým posláním by bylo riskantní a netypické, pokud by se chtěly dostat z Turecka do Řecka na lodi, která je může pohřbít," prohlásil Maassen.

Pozorujeme, že islamisté speciálně oslovují uprchlíky v azylových táborech.
předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen

Předseda BfV zároveň varoval, že radikální islamisté usazení v Německu se mohou pokusit zverbovat čerstvé mladé síly z řad imigrantů. "Pozorujeme, že islamisté speciálně oslovují uprchlíky v azylových táborech. Víme už o víc než stovce takových případů," řekl.

Desítky lidí jsou stále v kritickém stavu

Oficiální počet obětí zůstává 129, napsala BBC s odvoláním na pařížské nemocnice. Nepotvrdila se tak informace agentury AFP, která v neděli večer napsala, že svým zraněním v nemocnici podlehli další tři lidé.

Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také přes 350 lidí zranění, z toho desítky jsou v kritickém stavu.

Policisté zastřelili jednoho z osmi teroristů. Zbylých sedm se odpálilo při sebevražedných útocích. Ačkoli bilance obětí není konečná, už nyní je jasné, že jde o jeden z nejhorších teroristických útoků v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám