Hlavní obsah

Atentátník se syrským pasem prošel do Evropy jako uprchlík přes Řecko

– Paříž • Aktualizováno

Jeden z atentátníků, kteří v pátek zaútočili v Paříži, se do Evropy dostal přes Řecko. Uvedl to v sobotu řecký ministr civilní ochrany Nikos Toskas. Na místě jednoho z útoků vyšetřovatelé našli syrský pas. Podle řeckých úřadů byl tento cestovní doklad zaregistrovaný na ostrově Leros letos v říjnu. Řecké úřady také pátrají v souvislosti s teroristickými útoky po dvou migrantech. Podle policie se registrovali v Řecku.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Policisté ohledávají místo výbuchu u fotbalového stadiónu.

Článek

„V případě syrského pasu nalezeného na místě teroristického útoku, oznamujeme, že držitel tohoto pasu prošel z Lerosu 3. října, kde byl zaregistrován na základě platných pravidel Evropské unie... Nevíme, jestli byl tento pas zkontrolovaný v jiných zemích, přes které jeho držitel pravděpodobně prošel,“ uvádí řecké prohlášení.

Syrský pas vyšetřovatelé objevili na pařížském stadiónu Stade de France. Našli ho u těla atentátníka roztrhaného výbušninou. Podle údajů z pasu se jeho držitel narodil v roce 1990.

Na stadiónu byl nalezen podle serveru Libération také egyptský pas.

Agentura AP informovala o tom, že u těla jednoho z útočníků byl v Paříži nalezen syrský pas

Stanice Europe 1 oznámila, že jeden z teroristů, kteří útočili na jiném místě - v koncertní hale Bataclan, byl Francouz a identifikován byl pomocí otisků prstů. Pochází údajně z pařížského předměstí Courcouronnes a bezpečnostní služby ho znaly jako radikála.

Jedna svědkyně, která byla u střelby v Bataclanu, řekla, že mezi útočícími viděla ženu.

Francouzské úřady ale dosud nezveřejnily identitu žádného z atentátníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video ukazuje paniku při teroristických útocích v PařížiVideo: Reuters

V Paříži v noci na sobotu zaútočilo celkem osm teroristů koordinovaně na několika místech. Kromě stadiónu a koncertní síně vraždili i v několika restauracích. Zabili 129 lidí, 352 dalších jsou zranění, 99 z nich je ve vážném stavu.

K útokům se přihlásil Islámský stát, který loni zabral část Sýrie a Iráku a proti němuž bojují mezinárodní koalice. Do bojů je zapojeno také francouzské letectvo.

Belgická stopa

Belgická televize RTBF oznámila, že jedno auto atentátníků mělo belgickou poznávací značku a že teroristé měli vazby na bruselské předměstí Molenbeek. Belgická policie tam v sobotu v podvečer provedla několik razií. Belgický ministr spravedlnosti podle BBC oznámil že byl v Bruselu zatčen "větší počet" lidí.

Belgický premiér pak uvedl, že policisté zadrželi člověka, který byl v pátek večer ve francouzské metropoli.

Čtvrť Molenbeek je na západě Bruselu a žije tam početná komunita opřistěhovalců z Maroka a Turecka, uvedla agentura AP.

Francouzský prezident označil útoky za akt války. "To, co stalo včera (v pátek) je válečný akt, který byl spáchán teroristickou armádou DAIŠ (IS). Byl připraven, zorganizován, naplánován v cizině s pomocí zevnitř, což se objasní při vyšetřování," řekl François Hollande. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám