Hlavní obsah

Evropská unie dá Turecku tři miliardy eur na uprchlíky

Valletta
Aktualizováno

Lídři EU se na čtvrteční neformální schůzce v maltské metropoli Vallettě, která následovala po summitu o migrační krizi mezi EU a africkými státy, shodli, že poskytnou Turecku tři miliardy eur na pomoc při řešení uprchlické krize. Po jednání to uvedl premiér ČR Bohuslav Sobotka.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští uprchlíci v nouzovém obydlí v Turecku

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že EU plánuje jednání s Tureckem na přelomu listopadu a prosince. Předseda summitů EU Donald Tusk novinářům řekl, že si je „na 99 procent„ jistý konáním schůzky ještě v listopadu.  „Mimořádný summit s Tureckem chceme mít, co nejdříve to půjde,” vyzdvihl.

„Ty peníze primárně půjdou na zlepšení podmínek zejména pro syrské uprchlíky, kteří se teď nacházejí na území Turecka,” řekl Sobotka českým novinářům s tím, že Evropská komise se bude snažit tyto finance získat hlavně z rozpočtu EU v letech 2016–2017. O doplnění případně chybějící části cílové částky by se pak podělily členské země.

Dohoda byla předjednána už v půlce října při návštěvě Merkelové Turecku. [celá zpráva]

Ještě před její cestou členské státy EU na summitu o migrační krizi v Bruselu podpořily plán, kdy by se Turecku poskytly až tři miliardy eur ročně pro zlepšení situace v uprchlických táborech, uvolnil se vízový režim a rychlila se zamrzlá jednání o vstupu o Unie. [celá zpráva]

Pokud Turecko bude chtít, je schopno ten migrační proud zregulovat, výrazným způsobem oslabit, možná i zastavit
Bohuslav Sobotka

Ankara předem avizovala, že chce tři miliardy ročně, protože má na svém území dva milióny uprchlíků ze Sýrie. EU původně nabízela jen třetinovou pomoc.

Podle Sobotky by Turecko výměnou na finanční pomoc, obnovení přístupových rozhovorů s Ankarou o vstupu do EU a zjednodušení vízové povinnosti pro turecké občany mohlo na oplátku „lépe řídit migrační vlnu”.

Chystaný summit

Země by měla kroky upřesnit na summitu EU–Turecko, který by se měl uskutečnit ještě v listopadu.

„Pokud Turecko bude chtít, je schopno ten migrační proud zregulovat, výrazným způsobem oslabit, možná i zastavit. Turci mají řadu možností, jak reagovat. Ten summit by měl potvrdit konkrétní kroky, které by se měly odehrát na turecké straně i na straně Evropské unie,” podotkl Sobotka.

„Cílem je prevence migrace, snížit ten migrační tlak na Evropu, udržet ty lidi v Turecku. Samozřejmě paralelně s tím musí probíhat jednání v Sýrii. Pokud by se podařilo konflikt ukončit, tak se samozřejmě tito lidé budou mnohem lépe vracet do Sýrie z Turecka, než kdyby mezitím odešli do Evropy," dodal premiér.

Jednalo se i o počtech uprchlíků, které jednotlivé členské země přijaly, neboť se zadrhl evropský plán přerozdělování migrantů, kteří jsou nyní v Řecku a v Itálii, do dalších unijních států.

V jeho rámci by mělo být za dva roky přesunuto 160 000 osob, zatím jich bylo přesunuto jen několik desítek. Proti tomuto záměru stále protestují východoevropské země EU, včetně České republiky, které poukazují na nynější nefunkčnost celého systému.

Předseda summitů EU Donald Tusk i šéf komise Jean-Claude Juncker ocenili, že země V4 nabízí stovky lidí agenturám, které se zabývají ostrahou hranic a azylovou politikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám