Hlavní obsah

Pohraniční plot proti migrantům už staví i Slovinsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň
Aktualizováno

Slovinsko začalo na zelené hranici s Chorvatskem stavět plot proti běžencům. První nákladní auta s žiletkovým drátem dorazila ve středu ráno k pohraniční vsi Veliki Obrež, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovinsko začíná s výstavbou plotu na hranicích s ChorvatskemVideo: Reuters

 
Článek

Slovinský premiér Miro Cerar už předchozí den ohlásil, že na chorvatské hranici vyroste „dočasná technická překážka“. Slovinci s její pomocí chtějí lépe kontrolovat neustávající proud migrantů směřujících do Rakouska a dalších zemí. Hraniční přechody zůstanou otevřené.

Úřady původně mluvily jen o bariéře, i když Cerar v úterý varoval, že „když to bude nutné, postaví se plot”. Armádní příslušníci však v pohraničí začali budovat plot vysoký téměř dva metry.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Stavba hraničního plotu na slovinsko-chorvatské hranici

Běženci proudí přes Slovinsko od poloviny října, kdy své zelené hranice uzavřelo Maďarsko. Lublaň nejprve tvrdila, že migrační tok zvládne, ale už za pár dní žádala pomoc z EU. Na konci října pak avizovala, že by mohla postavit pohraniční bariéru, když tento krok oznámilo Rakousko. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Zatímco Rakousko slovinské rozhodnutí postavit bariéru podle agentury APA přivítalo, německá kancléřka Angela Merkelová to podle ČTK označila za projev nedostatečné běženecké politiky EU a za důkaz, že je naléhavě třeba společného evropského řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám