Hlavní obsah

Do Švédska dorazil rekordní počet migrantů, země je chce přerozdělit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Rekordní počet uprchlíků požádal za poslední týden o azyl ve Švédsku. Úřad Migrationsverket eviduje za poslední týden 10 201 nových žádostí, což je rekordní počet, napsal server Local. Přes čtvrtinu představují děti bez rodičů. Země už nemá kapacity na ubytování dalších a bude žádat ostatní státy EU, aby si je rozdělily.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Lidé, především Syřané, čekají v Dánsku na vlak do Švédska.

Článek

Švédský premiér Stefan Löfven rovněž prohlásil, že se obrátí na Evropskou unii s žádostí o přerozdělení části uprchlíků, kteří přišli na švédské území, mezi další země EU: „Švédsko na sebe vzalo ve srovnání s dalšími zeměmi EU mnohem větší odpovědnost (při řešení uprchlické krize) a nyní jsme ve svízelné situaci. Nastal čas, aby další země převzaly odpovědnost a přijaly vládní požadavek na redistribuci uprchlíků ze Švédska.

Nová statistika byla zveřejněna jen několik dní poté, co švédský ministr pro migraci Morgan Johansson řekl, že nemůže nově příchozím migrantům zaručit přístřeší.

Země uprchlíky posílá do zařízení, která jsou v méně obydlených částech Švédska. Nedávno část uprchlík odmítla opustit autobus právě proto, že se jim zdálo, že místo, kde mají bydlet, je příliš opuštěné a je tam příliš chladno. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár ubytovny pro uprchlíky ve švédském MunkedaluVideo: Reuters

Švédsko patří spolu s Německem ke státům, které přijímají nejvíce běženců. Do ani ne desetimiliónového Švédska letos dorazilo 122 000 běženců a švédský migrační úřad odhaduje, že jich do země letos přijde až 190 000.

Nejvíce nových žadatelů z posledního týdne - 4333 - je z Afghánistánu, 2 719 jich přišlo ze Sýrie. Přes 1400 je jich z Iráku. Nezletilých žadatelů bez doprovodu dospělých je 2719.

Reklama

Výběr článků

Načítám