Hlavní obsah

Polský soud zamítl vydání režiséra Polanského do Spojených států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Soud v Krakově zamítl žádost americké prokuratury na vydání režiséra Romana Polanského, který ve Spojených státech od sedmdesátých let minulého století čelí obvinění ze znásilnění tehdy třináctileté dívky.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

„Soud dospěl k závěru, že vydání polského a francouzského občana Romana Polanského je nepřípustné,“ oznámil podle tiskových agentur soudce Dariusz Mazur. Takový krok by podle něj byl v rozporu s polskými zákony a poškodil by lidská práva 82letého Polanského.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krakovské státní zastupitelství dospělo v lednu k závěru, že režiséra je možné do USA vydat, třebaže trestný čin, kvůli kterému Američané chtějí Polanského pohnat před soud, je podle polských zákonů promlčený. Soudce se ale nakonec k názoru obžaloby nepřiklonil.

Případ dvaaosmdesátiletého držitele Oscara za film Pianista už před pěti lety řešil soud ve Švýcarsku. I ten nakonec žádost USA o jeho vydání zamítl.

Režisér, který se k činu přiznal, ale tvrdil, že s ním dívka měla sex dobrovolně, uprchl v roce 1978 ještě před vynesením rozsudku za oceán. Podle americké legislativy je sex s nezletilým člověkem automaticky pokládán za znásilnění.

Reklama

Související články

Poláci odročili vydání Polanského do USA

Soud v polském Krakově odročil jednání o možném vydání filmového režiséra Romana Polanského do Spojených států, kde mu hrozí trest za sexuální styk...

Výběr článků

Načítám