Hlavní obsah

Islámští radikálové představují největší hrozbu, jakou jsem zažil, varuje šéf MI5

– Londýn

Šéf britské kontrarozvědky MI5 Andrew Parker prohlásil, že jsou islámští radikálové pro Británii největší hrozbou, s jakou se setkal za 32 let svého působení u tajných služeb.

Snímek z nahrávky zveřejněné Islámským státem.

Článek

„Islámský stát používá řadu moderních komunikačních prostředků k šíření nenávisti a k inspirování extremistů, mnohdy pouze v teenagerském věku, k útokům jakýmkoli možným způsobem,“ míní šéf MI5.

Aby byla Británie bezpečná, je proto podle něj třeba zvýšit sledování digitální komunikace. Nové zákony umožňující větší dohled nad přenášenými daty začne britský parlament schvalovat patrně příští týden.

Parker v projevu, z něhož citovala agentura Reuters, zopakoval, že extremisté plánují v Británii krvavé atentáty. Hrozba je podle něj „takového rozsahu a roste takovým tempem“, že to během své kariéry dosud neviděl.

Cameron souhlasí

Šéf MI5 se v potřebě většího sledování komunikačních kanálů shoduje s premiérem Davidem Cameronem. Parker i Cameron už roky vyzývají k tomu, aby bezpečnostní složky měly více pravomocí a mohly tak lépe předcházet teroristickým útokům, jako byl atentát v Londýně v roce 2005. Čtyři britští islámští radikálové při něm tehdy zabili 52 lidí.

Lidskoprávní organizace jsou proti

Vůči takovému kroku ale existuje v zemi široká opozice, dokonce i v rámci Cameronových konzervativců. Odpor vůči většímu sledování posílil případ někdejšího spolupracovníka americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena, který vyzradil špionážní praktiky amerických i britských tajných služeb.

Proti jsou také různé organizace na ochranu lidských práv, které větší moc pro bezpečnostní složky vnímají jako útok na základní svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám