Hlavní obsah

Stoupenci Pegidy přinesli na demonstraci šibenici pro „mamku” Merkelovou

– Berlín • Aktualizováno

Pobouření po celém Německu vyvolala pondělní demonstrace, kterou uspořádalo hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci západu (Pegida) v saské metropoli Drážďanech. Jeden z protestujících na ni přinesl šibenici se jmény kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela. Státní zastupitelství prověřuje, zda byl spáchán zločin.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Šibenice na demonstraci Pegidy pro kancléřku Merkelovou a vicekancléře Gabriela

Článek

Vedle oprátky na šibenici visely nápisy „Rezervováno pro Angelu 'mamku' Merkelovou” a „Rezervováno pro Sigmara 'smečku' Gabriela”, které odkazovaly na to, jak německý tisk přezdívá kancléřce, a na to, jak vicekancléř v minulosti označil krajně pravicové odpůrce běženců.

Mezi německými politiky vyvolala demonstrace s šibenicí pobouření. „Tohle je nepřípustné! Tohle tedy mají být ti 'znepokojení občané'?” reagovala na Twitteru sociálnědemokratická ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová. Šéf poslanců kancléřčiny konzervativní unie CDU/CSU Peter Tauber v televizi n-tv označil tento druh protestu za nepřijatelný, podle něj jde za hranice svobody slova.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Na demonstraci Pegidy v Drážďanech přinesl jeden z protestujících šibenici se jmény vicekancléře Sigamara Gabriela a kancléřky Angely Merkelové.

Také další němečtí uživatelé Twitteru protest se šibenicí odsuzují. Mluví přitom o Pegidě jako o „lynčujícím davu”, někteří se ironicky ptají, zda je šibenice tím křesťanským symbolem, který chce Pegida chránit před islamizací.

Pondělní demonstrace Pegidy byla největší od konce ledna, kdy se po rozkolu v jejím vedení začal zájem o hnutí vytrácet. Zúčastnilo se jí kolem 9000 lidí. Předák Pegidy Lutz Bachmann na protestním shromáždění obviňoval německou vládu, že svou azylovou politikou vede Evropskou unii do občanské války, a požadoval odmítání všech žadatelů o azyl.

Podobná akce i v Česku

Podobný incident se odehrál v červenci také v České republice. Na demonstraci proti imigraci, které se zúčastnilo asi 700 lidí, tehdy několik protestujících přineslo makety šibenic. Extremistická Národní demokracie, která akci pořádala, označila makety šibenic za naprosto adekvátní vyjádření nesouhlasu vládě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám