Hlavní obsah

Migranti na srbsko-maďarské hranici prohodili bariérou dvě děti a zapálili pneumatiky

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)
Horgoš
Aktualizováno

Migranti na srbsko-maďarské hranici u obce Röszke ve středu vzali hraniční přechod ztečí. Na policejní těžkooděnce, kteří hranici střeží, asi dvě stovky mladých běženců házely kameny a lahve. Útočili proti nim tyčemi a v místě zapálili pneumatiky. Přes bariéru také prohodili dvě děti. Policisté proti migrantům nasadili slzný plyn a vodní dělo. Zranění utrpělo 300 lidí, včetně 30 dětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarská policie nasadila na migranty u Röszke vodní děloVideo: Reuters

 
Článek

Srbští záchranáři ošetřili tři stovky lidí, většinou měli problémy po zásahu slzným plynem. Dva byli napojeni na kyslík. Žádný ze zraněných ale nemusel být převezen do nemocnice, uvedlo bělehradské rádio B92.

"Doposud bylo zraněno 20 policistů a sanitky odvezly do nemocnice dvě děti, které utrpěly zranění poté, co je (uprchlíci) přehodili přes bezpečnostní plot," uvedl bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi. "Plot určitě obnovíme a posílíme a bezpečnost Maďarska budeme chránit všemi legálními prostředky," prohlásil také.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bakondi zdůraznil, že maďarská policie zabezpečí hranice státu i Evropské unie. „Agresivní a útočící lidi přes hranice nepustíme,“ zdůraznil. Podle svědků agentury Reuters k přechodu zamířila i ozbrojená vojenská vozidla Humvee a zastavila se několik stovek metrů od hranice.

Maďarsko oznámilo, že přechod bude na třicet dní uzavřen, uvedla Česká televize.

Agrese se stupňovala

Nepokoje začaly odpoledne, kdy se několika migrantům podařilo poškodit zátaras na hraničním přechodu Horgoš-Röszke, informovala maďarská televize M1. Asi dvousetčlenná skupina mladých mužů pak zaútočila na policisty kameny a lahvemi. Policie proti nim nasadila slzný plyn a vodní dělo.

Ostatní následně ustoupili, ale nadále hlasitě požadovali otevření hranice. Skupina skandovala „Open, open“ a dožadovala se vstupu na maďarské území.

Mezi migranty se před 18. hodinou rozšířila zpráva, že hranice je otevřena. Vzali své děti a snažili se dostat do Maďarska. Tamní policie je však na hranicích přivítala slzným plynem a nastala panika. Migranti utíkali zpět na území Srbska.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Rozzuření migranti přechodu Horgoš-Röszke

Foto: Zoltan Mathe, ČTK/AP

Běženci na srbsko-maďarských hranicích v oblasti přechodu Horgoš-Röszk ronikli skrz plot z ostnatého drátu.

Foto: MTI

Policie zasahuje proti nejagresivnějším migrantům.

Napětí však nepolevilo. Nejagresivnější skupina podle srbského rádia B92 zapálila pneumatiky a házela přes hranici na policisty kameny. Ti je házeli zpátky a dál používali slzný plyn. Ten zasáhl i srbskou sanitku, která přijela ošetřit zraněné. Mezi migranty je hodně žen a dětí. Když policie nasadila slzný plyn, začali před ním utíkat a někteří upadli.

Podle České televize se napětí zklidnilo poté, co se mezi maďarské policisty a migranty postavili srbští ochránci zákona.

Proti použití vodního děla na hraničním přechodu ostře protestoval srbský ministr sociálních věcí Aleksandar Vulin. „Vodní dělo zasáhlo srbské území. To je nepřípustné,“ uvedl podle agentury MTI. Podle maďarské policie dělo srbské území nezasáhlo.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Maďarští policieté ina přechodu Roszke

Foto: MTI

Vodní dělo maďarské policie

Maďarsko žádá Bělehrad o zásah 

Agentura Reuters citovala nejmenovaného maďarského vládního představitele, že „lidé s kovovými trubkami a klacky na srbské straně se pokusili proniknout na území Maďarska“.

Foto: Zoltan Mathe, ČTK/AP

Běženci na srbsko-maďarských hranicích v oblasti přechodu Horgoš-Röszk ronikli skrz plot z ostnatého drátu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó požádal Srbsko, aby zasáhlo proti agresivním migrantům, kteří útočí na maďarskou policii ze srbské strany. „Maďarská policie čelí brutálnímu útoku. Srbský ministr zahraničí mi řekl, že na to upozorní ministra vnitra, který to má v kompetenci,“ uvedl Szijjártó pro televizi M1.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Maďarská policie použila proti nejagresivnějším migrantům vodní dělo

Reklama

Výběr článků

Načítám