Hlavní obsah

Uprchlická krize je zkouškou ze slušnosti, prohlásila polská premiérka

Varšava

Polsko si nemůže dovolit přijmout ekonomické uprchlíky, ale je jeho povinností přijmout běžence utíkající před válkami, prohlásila ve čtvrtek polská premiérka Ewa Kopaczová. Uvedla také, že uprchlická krize je zkouškou ze slušnosti. O případném počtu migrantů, které by tato největší středoevropská země přijala, bude Varšava teprve jednat.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Syrská uprchlice jde po trati poblíž řecko-makedonské hranice.

Článek

„Kolegům, kteří říkají, že to není naše věc, říkám, že je to zkouška ze slušnosti. Můžeme říci, že s tím nemáme nic společného, ať si s tím Evropa poradí. Ale ptám se, co řekneme našim občanům, až se změní situace a budeme to my, kdo bude potřebovat pomoc, protože se k nám budou valit statisíce uprchlíků. Co pak?“ řekla v narážce na konflikt na Ukrajině.

V červenci Polsko souhlasilo, že do roku 2017 přijme přes 2000 běženců ze Sýrie a severní Afriky. Podle posledního návrhu šéfa Evropské komise by ale naši severní sousedi měli přijmout téměř o deset tisíc migrantů víc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polská premiérka Ewa Kopaczová

„Profitovali jsme ze solidarity našich evropských partnerů, když od nás utíkali naši vlastní lidé. Nesmíme na to zapomenout, nemůžeme být neteční k této katastrofě,“ dodala Kopaczová. Přijetí běženců, kteří jsou ohroženi na životech, je podle ní povinnost Polska.

Polsko proti kvótám

Varšava podobně jako Praha nebo Bratislava odmítá povinné kvóty navrhované Evropskou komisí. Polský list Gazeta Wyborcza uvedl, že premiérka v obavě z povinných kvót raději přišla s návrhem přijmout větší množství migrantů dobrovolně. Kolik by jich mohlo být, premiérka neřekla.

Polsko čekají v říjnu parlamentní volby a hrozí, že se z uprchlíků stane důležité předvolební téma, upozorňuje agentura Reuters. Opozice by vládu mohla obvinit, že v případě kvót podléhá diktátu z Bruselu.

Kopaczová už ve středu pozvala předáky parlamentních stran na jednání o migrační krizi. Opozice se ale zúčastnit odmítla. Vláda se tak podle ní jen chce dělit o zodpovědnost s ostatními stranami.

Reklama

Související články

Česko má přijmout tři tisíce migrantů

Evropská komise bude po Česku chtít, aby ze 120 tisíc uprchlíků přijalo na základě kvót 2978 lidí. Slovensko má podle ní přijmout 1502 migrantů, uvádí na svých...

Výběr článků

Načítám