Hlavní obsah

„No camp, Germany,” provolávají migranti na maďarském nádraží a odmítají jíst

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Asi 500 migrantů strávilo noc v odstaveném vlaku na nádraží v maďarském městě Bicske. Od pátečního rána odmítají přijímat stravu a vodu, kterou jim zajišťuje policie, čímž de facto zahájili hladovku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někteří běženci dál odmítají přesun do uprchlického táboraVideo: Reuters

 
Článek

Migranti odmítají opustit nádraží a nechtějí, aby je policie převezla do místního uprchlického tábora. Křičí hesla jako „No camp“, „Freedom“ a „Germany“. Policie se je snažila izolovat od zástupců médií tím, že na vedlejší kolej vjela nákladní souprava. Migranti reagovali tak, že pod vlakem přelezli na opačnou stranu a začali opět skandovat.

Další asi dvě tisícovky migrantů se mezitím dožadují odjezdu z budapešťského Východního nádraží do Německa. Objevily se informace, že pokud jim maďarské úřady nepřistaví vlaky, vyrazí z Budapešti pěšky. Podle deníku Blikk je k tomu nutí i chladnější a deštivé počasí, které je postupně vyhání z tranzitní zóny u nádraží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Protest migrantů na nádraží v Bicske

Po jedenácté hodině se začali migranti skutečně organizovat, jak říkají, k pochodu pěšky do Rakouska. „I pěšky do Rakouska je lepší než zůstat tady,“ říká jeden z nich.

Samozvaní organizátoři pochodu vyzývají k odchodu i spící a oddychující migranty v tranzitní zóně. Ti začali balit své věci a odcházet z tranzitní zóny na náměstí před Východním nádražím. Zatím není jasné, zda v chladném a deštivém počasí opravdu vyrazí na cestu. Mezi migranty je totiž velký počet dětí, které by takovou cestu určitě nezvládly.

Foto: MTI

Migranti na nádraží odmítají potravu.

Vedení státních železnic MÁV v pátek oznámilo, že ruší omezení vracení peněz za nevyužité jízdenky do výše 40 eur (1100 Kč). Značné množství migrantů si totiž v uplynulých dnech koupilo jízdenky do Německa, ale maďarští policisté je nepustili do vlaků. Po zrušení zmíněného omezení by měli dostat zpátky celou částku, kterou vydali na jízdenky a nevyužili je. Často to byly jejich poslední peníze, které do jízdenky investovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se v noci střetli v maďarském Bicske s policiíVideo: Reuters

Vlaky do Německa odjelo v pondělí z tranzitní zóny několik stovek migrantů, v dalších dnech však už policie v odjezdu jiným běžencům bránila. Ve čtvrtek se několik stovek uprchlíků dostalo do dvou vlaků směřujících do západní části Maďarska. Jeden z nich skončil na nádraží Nagyszentjános, odkud policie odvezla migranty do uprchlického tábora do Vámosszabadi.

Další, již zmíněný vlak zůstal stát na nádraží ve městě Bicske asi 40 kilometrů od Budapešti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám