Hlavní obsah

Novorusko, to je mýtus jako Tolkienův Mordor, míní Porošenko

K fiktivní Tolkienově zemi zla - Mordoru - přirovnal v pondělí ukrajinský prezident samozvané proruské republiky na východě země. Petro Porošenko zároveň u příležitosti 24. výročí ukrajinské nezávislosti slíbil posílit jednotky, které na východě země bojují s proruskými povstalci. V Kyjevě na oslavách výročí také prohlásil, že stále trvá hrozba „rozsáhlé invaze“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka u příležitosti 24. výročí ukrajinské nezávislostiVideo: Reuters

 
Článek

„Ukrajina byla, je a bude. Novorusko - to je Tolkienův mýtus o Mordoru,“ napsal ukrajinský prezident na svém Twitterovém účtu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stejné přirovnání samozvané Doněcké a Luhanské republiky k fiktivní zemi zla z románů J.R.R. Tolkeina pak prezident podle BBC použil i na armádní přehlídce v centru Kyjeva. Té se účastnilo přes dva tisíce vojáků.

Ukrajina by se podle Porošenka neměla nechat ukolébat relativním klidem na východě, kdy se počet útoků snížil.

„Jsme pro mír, ale nejsme pacifisté. Jeden malý chybný krok může být osudný. Válka za nezávislost stále pokračuje,“ prohlásil na oslavách výročí vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu z 24. srpna 1991.

Boje na východě si podle něj vyžádaly životy téměř 2100 ukrajinských vojáků. Rusko zároveň obvinil, že dodalo povstalcům až 500 tanků, čtyři stovky dělostřeleckých systémů a přes 900 obrněných vozidel. Neřekl ale, v jakém období měly tyto dodávky proběhnout.

Foto: Mykola Lazarenko, ČTK/AP

Prezident Petro Porošenko v Kyjevě při vojenské přehlídce u příležitosti 24. výročí vyhlášení ukrajinské nezávislosti

Porošenko také prohlásil, že stále nevyloučil možnost vojenské invaze. „Ruské ozbrojené skupiny poblíž naší východní hranice k dnešku přesáhly počet 50 tisíc mužů, zatímco na okupovaných územích je přes 40 tisíc vojáků. Z nich je devět tisíc příslušníků pravidelných ozbrojených sil Ruska,“ uvedl.

Podobná obvinění na adresu Moskvy zaznívala z Kyjeva pravidelně i v minulosti. Tentokrát je Porošenko pronesl nejen v pro Ukrajinu symbolický den, ale také krátce před pondělním jednáním s francouzským prezidentem a německou kancléřkou.

Kreml jakékoli přímé zapojení do konfliktu na východě Ukrajiny odmítá. V bojích od loňského dubna zemřelo přes 6800 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám