Hlavní obsah

Opozice v Řecku vládu nesestaví, nové volby mohou být za měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká opoziční strana Nová demokracie nenašla partnera do vládní koalice a vrátila mandát k sestavení vlády prezidentovi Prokopisi Pavlopulosovi. Země po demisi kabinetu premiéra Alexise Tsiprase směřuje k předčasným volbám, které by se mohly konat za měsíc, uvedla v pondělí agentura AP.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras rezignoval minulý čtvrtek.

Článek

Nová demokracie dostala v lednových volbách druhý nejvyšší počet hlasů. Její šéf Evangelos Meimarakis se snažil nalézt partnera do vlády od pátku, ale bezúspěšně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šanci by teď měla dostat nová strana Lidová jednota. Tu vytvořili odpadlíci od vládní levicové strany Syriza, protože nesouhlasili s Tsiprasovými ústupky mezinárodním věřitelům a s podmínkami schváleného třetího záchranného balíku pro bankrotující Řecko. Poslanci Lidové jednoty jsou třetí nejpočetnější skupinou v řeckém parlamentu.

Pravděpodobnost, že budou schopni najít partnera do koalice, je ale nízká, takže nejpravděpodobnějším scénářem zůstávají předčasné volby. Hovoří se o tom, že by se mohly uskutečnit 20. září.

Premiér Alexis Tsipras rezignoval minulý čtvrtek po sedmi měsících vládnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám