Hlavní obsah

Al-Džazíra v reportáži o údajném mučení Tunisana zaměnila Česko se Slovenskem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V arabském komentáři k reportáži o údajném mučení Tunisana slovenskými policisty se televize Al-Džazíra dopustila chyby, když na úvod uvedla, že proti muži zasahovala česká policie. Server aktuality.sk z toho vyvozuje, že Česko může být ohroženo.

Článek

Server uvedl, že komentář se nejprve zmínil o zásahu české policie, až následně hovořil o slovenské policii. Na záměnu upozornil server jeden arabista.

Po zveřejnění zásahu na Al-Džazíře se na Slovensku objevily spekulace, že kvůli reportáži by se mohla země ocitnout mezi terči teroristů.

„Vzhledem k tomu, co ti lidé vědí o střední Evropě, to může být pro vás paradoxně dobré, můžete z toho uniknout a problém se může otočit na Českou republiku,“ řekl slovenskému serveru po zveřejnění chyby bývalý šéf české vojenské rozvědky Andor Šándor.

Podle televize šlo o mučení

Na amatérských záběrech odvysílaných televizí Al-Džazíra a dalšími arabskými médii je vidět zásah slovenské policie proti Tunisanovi Hashamu Bin Ali Bin Amor Slitimu v jednom ze slovenských azylových domů. Na záběrech asi deset členů slovenské speciální jednotky zpacifikuje Tunisana, zatlačí jej do pokoje, odkud se ozývají výkřiky. Al-Džazíra zásah popsala jako mučení Tunisana. Slovenské ministerstvo vnitra označilo zásah za adekvátní, protože Tunisan nedodržoval zákony a nařízení. [celá zpráva]

Hasham Bin Ali Bin Amor Sliti byl držen v americké věznici Guantánamo pro podezření z terorismu a loni byl převezen na Slovensko. Tunisan měl v minulosti působit v teroristické organizaci Tunis Combat Group. V roce 2004 byl v Belgii a v Tunisku odsouzen za členství v teroristické organizaci. Byl označován za velmi nebezpečného muže. Slovensko doposud přijalo osm vězňů z Guantánama.

Reklama

Výběr článků

Načítám