Hlavní obsah

Dcery VIP otců dělají Kremlu vrásky

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich zesnulí otcové kdysi v Rusku zastávali posty v nejvyšších patrech. Dcery mají kromě vysokých ambicí velmi vzdornou povahu, a současnému prezidentu Vladimiru Putinovi vládnutí rozhodně neusnadňují. Patří totiž mezi jeho nejhlasitější kritiky.

Foto: Profimedia.cz

Žanna Němcovová minulý týden ve Varšavě převzala ocenění od Bronislawa Komorowského (zleva) a Lecha Wałęsy.

Článek

Xenija Sobčaková (33), Marija Gajdarová (32) a Žanna Němcovová (31) jsou vzdělané, talentované, politicky vyhraněné a v neposlední řadě šarmantní mladé dámy. Ač jsou pochopitelně každá jiná, spojuje je kritický přístup ke Kremlu.

„Ve své době jste, Vladimire Vladimiroviči, řekl, že na mého otce média pořádala štvanice. A mně se zdá, že se tento termín opět vrátil do našich životů,“ vmetla Sobčaková Putinovi na jeho poslední velké tiskové konferenci. „Cítím, že jsme v situaci, kdy federální kanály schválně rozsévají a podněcují v ruské společnosti nenávist,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z ruské Paris Hilton kritičkou režimu

Anatolij Sobčak, jehož někdejší situaci Xenija srovnala s nynějším očerňováním kritiků Kremlu, byl v letech 1991–9 starostou Petrohradu a Putinovým nadřízeným. Po odchodu z funkce byl vyšetřován kvůli údajné korupci, což jeho příznivci považovali za projev politických represí.

Sobčak uprchl do Paříže. Jeho stíhání skončilo o dva roky později a spekuluje se, že za to exstarosta vděčil Putinovi, který se mezitím stal hlavou státu.

Překročíte jednu bariéru – a pak už se nebojíte
Xenija Sobčaková

Nicméně necelý rok po svém návratu do Ruska, 19. února 2000, Sobčak za záhadných okolností zemřel.

Následné vyšetřování ale otravu, o níž se spekulovalo a spekuluje dál, nepotvrdilo, a podle oficiální verze tak byly příčinou smrti srdeční potíže.

Foto: Profimedia.cz

Xenija Sobčaková si po vraždě opozičního politika a bývalého vicepremiéra Borise Němcova najala ochranku. V Rusku chce ale zůstat.

Xenija, která Putina zná od dětství, do veřejného prostoru vstoupila nejprve v roce 2004 jako moderátorka reality show. Dokonce si vysloužila přezdívku „ruská Paris Hilton“.

Později ji to ale ze šoubyznysu začalo táhnout k novinařině a politickému aktivismu. Pomyslný zlom nastal v roce 2011, kdy protestovala proti podvodům při parlamentních volbách. Nebojí se pokládat ostré otázky a otevřeně kritizovat prezidenta.

„Stalo se to v konkrétní chvíli. Tou byla první demonstrace na Bolotném náměstí (po parlamentních volbách). Chtěla jsem tam jít a chápala jsem, že to pro mě může mít vážné následky,“ vysvětlila v nedávném rozhovoru pro Radio Svoboda svůj přerod z hvězdičky do kritičky režimu. „Překročíte jednu bariéru – a pak už se nebojíte,“ dodala.

Přestože Sobčaková díky otci i jako celebrita požívá mezi ruskými novináři zvláštní postavení, po únorové vraždě opozičního lídra a bývalého vicepremiéra Borise Němcova se stále častěji objevují zprávy o její možné emigraci. Xenija přiznala, že si najala ochranku, ujišťuje ale, že dokud to její bezpečnost dovolí, v Rusku zůstane.

Němcovová: Situace se rychle zhoršuje

Němcovova dcera Žanna vlast opustila letos v červnu. „Odešla jsem z Ruska, protože jsem se necítila bezpečně. Ne proto, že mám příjmení Němcovová, ale proto, že se otevřeně a veřejně vyjadřuji o vyšetřování (otcovy vraždy) a o škodlivosti propagandy, hodnotím politickou situaci v zemi a kriticky se vyjadřuji o Putinově režimu,“ vysvětlila z německého exilu ruské stanici Dožď.

„Teď je to krajně nebezpečné, proto jsem se rozhodla zemi opustit. Vyhrožovali mi,“ dodala.

Podtrhla, že „všechny, kdo kritizují režim a jeho architekta Vladimira Putina, mohou stíhat, vystavit pronásledování, uvěznit, nebo zavraždit“. „Otce zavraždili kvůli politickému přesvědčení. Od té doby se situace rychle zhoršuje,“ řekla pro britské The Times.

Žanna si našla práci v Bonnu. Uplatnila se v ruskojazyčném vysílání stanice Deutsche Welle.

Stejně jako dříve její otec, i ona upozorňuje na ruskou roli ve válce na Donbasu.

Gajdarova dcera jako „vlastizrádkyně“

To Marija Gajdarová, dcera Jegora Gajdara, který stál v čele ruské vlády v letech 1991–92, se rozhodla na Ukrajině angažovat osobně – a od některých ruských politiků si za to vysloužila ostré odsudky a nařčení z vlastizrady.

Foto: Profimedia.cz

Marija Gajdarová převzala od prezidenta Petra Porošenka ukrajinský cestovní pas.

V ruských médiích vyvolala rozruch zpráva, že se politička a novinářka Gajdarová, jejíž otec náhle zemřel na srdeční příhodu v roce 2009, rozhodla přijmout nabídku oděského gubernátora Michaila Saakašviliho stát se jeho zástupkyní pro sociální věci.

Aby nebylo pochyb, ke které straně rusko-ukrajinského konfliktu se hlásí, přijala od prezidenta Petra Porošenka ukrajinské občanství a vzdala se  ruského.

„Napsala jsem sdělení, že se ho vzdávám. Nevím, jak dlouho to může trvat, ale je to formalita,“ sdělila ruskému deníku Kommersant. „Pokud dosáhneme úspěchu v Oděse, můžeme změnit k lepšímu i Rusko,“ věří Marija.

Xenija Sobčaková (33)
Narodila se v Petrohradu Anatoliji Sobčakovi, pozdějšímu starostovi města. Také její matka Ljudmila Narusovová se angažovala v politice – více než patnáct let byla poslankyní a pak senátorkou. Xenija vystudovala politologii na prestižním Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), mluví anglicky, francouzsky a španělsky, nakonec si ale zvolila dráhu televizní hvězdy.
Proslavila moderováním populární reality show Dom-2 a dalších. Byla partnerkou opozičního politika Ilji Jašina, s ním se ale rozešla a předloni se vdala za herce Maxima Vitorgana (42).
Žanna Němcovová (31)
Narodila se v Nižním Novgorodu, kde byl její otec Boris Němcov v letech 1991–97 gubernátorem. Když se poté stal vicepremiérem, přestěhovala se s rodinou do Moskvy. Vystudovala management na MGIMO a později také práva. V roce 2005 neúspěšně kandidovala do moskevského zastupitelstva, zabývala se investicemi do cenných papírů, od roku 2007 spolupracovala se stanicí RBK-TV, z níž odešla až letos před svou emigrací.
V roce 2007 se vdala za bankéře Dmitrije Stěpanova, o 15 let staršího, manželství ale po čtyřech letech skončilo rozvodem.
Marija Gajdarová (32)
Pochází z Moskvy, kde vystudovala ekonomii a sociální vědy. Působila na stanici Echo Moskvy, byla účastnicí opozičních protestů a mezi lety 2009–11 také zástupkyní gubernátora Kirovské oblasti pro zdravotnictví. Poté byla poradkyní pro zdravotnickou reformu na moskevské radnici. Post opustila a založila vlastní fond, který pomáhá lidem, jejichž práva jsou porušována. Z jeho vedení odstoupila po rozhodnutí odejít na Ukrajinu.
Loni kandidovala za opoziční koalici do vedení Moskvy, komise ji ale odmítla zaregistrovat. Marija je podruhé vdaná, první manželství skončilo v roce 2008.
Zdroj: Wikipedia, sw

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám